Soldiers of Odin – förföljda av vänsteraktivister och andra ”nyfikna” människor under natten

5k
DELNINGAR
14.3k
VISNINGAR
Foto: https://crushzion.k0nsl.org
Foto: https://crushzion.k0nsl.org

Det blev spänt under natten till söndag när Soldiers of Odin utförde sin aviserade ”nattvandring” i Uppsala. Polisen lyckades avstyra bråk, uppger unt.se.

Enligt polisen i Uppsala fick man lägga ned mycket resurser på att hålla koll på Soldiers of Odin. 01.30 på natten beskrev Marcus Svensson, länsvakthavande befäl vid polisen i Uppsala, situationen som följande för tidningen:

– Just nu är det fem stycken som nattvandrar av dem som kallar sig Soldiers of Odin. Väldigt mycket av våra resurser har gått åt till detta. Några har vi fått avvisa och en har avlägsnats.

Unt.se hänvisar till poliskällor. Enligt dessa följde ett tjugotal motaktivister efter gruppen. De nattvandrande personerna ska från en början ha varit omkring tio. Ambitionen var att vandra till klockan 03.00 men strax innan 02.00 twittrade polisen i Uppsala ut att lugnet lagt sig sig. Enligt polisen fick man agera för att hindra konfrontation mellan grupperna i city.

– Polisen har lyckats att förhindra konfrontation mellan vänsteraktivster och Soldiers of Odin, skriver Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområde Uppsala/Knivsta på Twitter, som unt.se citerar.

I Göteborg förföljdes Soldiers of Odin av andra ”nyfikna” människor

En person, som enligt polisen tillhör gruppen Soldiers of Odin, fördes till sjukhus efter att en sammandrabbning på Masthuggstorget inatt.

– Som jag har förstått det blev fler nyfikna och anslöt till gruppen som följde efter dem. Det hela slutade med ett större slagsmål på Masthuggstorget, säger Christer Fuxborg.

När polisen kom fram vid tvåtiden var det mycket folk på platsen och väldigt rörigt.

– Det har kommit in väldigt många vittnesmål och det är svårt att reda ut vad som var upprinnelse till bråket. Det är alltid motstridiga uppgifter i den här typen av situationer, säger han.

Daniel Lilja

Daniel Lilja

Webbredaktör
32-årig journalist från Stockholm med särskilt intresse för nyhetsjournalistik inom ekonomi, politik, internationella händelser och teknik.