Två veckor kvar – sen förlorar de rätten till bistånd och ska utvisas

ttela
De har två veckor kvar tills de inte har någonstans att ta vägen. Och de kommer inte heller att få några pengar från Migrationsverket. De är flyktingar från Somalia och bor just nu på Restad gårds asylboende.
Kontokortet ska lämnas in och boendet ska lämnas. Det är det som gäller för en del asylsökande i Sverige när lagen om mottagande av asylsökande (LMA) ändras. Ändringen träder i kraft den första juni och innebär att de asylsökande som får avslag på sin asylansökan förlorar rätten till bistånd och rätten att bo på ett asylboende som betalas av Migrationsverket. Lagen gäller bara myndiga personer som inte har barn, och som inte kan överklaga avslaget på asylansökan.

Av de omkring 150 flyktingar från Somalia som bor på Restad Gård så omfattas 27 av den nya lagen, och kommer att skickas tillbaka till sitt hemland. Den första juni blir de strandsatta och utan dagsersättning.

Ett tjugotal somaliska flyktingar står utanför ingången till sina rum. Alla vill prata.– Var ska vi sova? Vad ska vi äta? Vi kan inte åka tillbaka till Somalia, säger Osman Jusuf.

Han har varit i Sverige i fyra år och har bott på Restad gård i tre år.

– Jag var så glad när Sverige sa ”välkommen hit”, men nu är jag förtvivlad, säger han.

Två av kvinnorna som står i bakgrunden kommer fram för att prata.

– Tidigare sov jag dåligt, men nu kan jag inte sova alls för oron över att jag inte vet vart jag ska ta vägen, säger Deeqa Abshir.

Hon har varit i Sverige i fyra år i väntan på beslut från Migrationsverket. Hon berättar att hon egentligen vill bo i sitt hemland Somalia, men att det är omöjligt nu på grund av oroligheterna.

– När det blir lugnt vill jag åka tillbaka, men nu går det inte, säger hon.

Idag skriver UD att Somalia är ett av världens farligaste länder att vistas i. De avråder alla från att resa till landet. Stridigheter mellan väpnade grupperingar i form av klanmiliser eller Al-Shabaab och regeringens styrkor gör att säkerhetsläget är mycket allvarligt i hela landet.

Vad som händer den första juni när lagändringen träder i kraft är det ingen som vet.

– Vi kommer kanske att leva på gatan, som tiggare. Jag vet inte, säger Sadeq Mohammed och tar sig för pannan.

Inte heller Osman Jusuf har en aning om vad de ska göra.

– Vi vill inte bråka, vi vill bara ha någonstans att sova. Vi kommer nog att stanna här på Restad gård. Men om de kommer att tvinga iväg oss måste vi åka med, säger Osman Jusuf.

Ahmed Abdullah har varit i Sverige i två år och är också en av de somalier som tvingas att lämna Restad gård i juni. Han tar ett djupt andetag och tittar bort mot gården.

– Jag vet inte vad jag ska göra om jag åker tillbaka. Ska jag tvingas bli Al-shabab-anhängare eller soldat? säger han och fortsätter:

– Vi kom hit för att utbilda oss och börja ett nytt liv. Men vart ska vi nu ta vägen? Vi kan inte åka tillbaka till Somalia, säger han.

11 Comments

 1. Send dem til afrika…det er mangen land der som det ikke er uroligheter i…..men det er lite med trygd å få,der må man jobbe for maten så det passer vel ikke parasittene!!!

 2. Det er nok ikke fullt så farlig som de sier det er.

  ”Drar til Somalia på ferie
  Somaliere i Norge reiser hjem til Somalia på ferie hvert år, til tross for at de mener de blir forfulgt i hjemlandet.”

  ”Ambassadesekretær Rina Kristmoen ved Norges ambassade i Nairobi i Kenya bekrefter at mange norsk-somaliere drar til hjemlandet også via Kenya.

  – Noen reiser fram og tilbake for å møte familie. Så vidt vi vet reiser de til alle deler av Somalia. Noen reiser også til Mogadishu, sier hun.

  Kristmoen opplyser at mange ønsker å besøke venner og familie, og at de vurderer det som trygt nok.”

  http://www.nrk.no/norge/drar-til-somalia-pa-ferie-1.889787

 3. Lukket mottak inntil utsendelse, der er snart tusenvis av disse kommet til scandinavia med det vi kaller store barneflokker, noen hadde de med seg andre fødes i norden. Send dem hjem. Dette er en særdeles uintegrerbar folkegruppe som undersøkelser viser stort sett flesteparten lever på understøttelse fra våre skattepenger.

Kommentera

swe_sek