IS-sympatisören Osman Kekic utvisas från Sverige – ”inga starka asylskäl”

Osman Kekic

Den ökände jihadist Osman Kekic, alias Abdul Aziz, från Bosnien som sökt asyl i Sverige kommer att utvisas. Beslutet fattades av Migrationsverket sent i går kväll.

– Det var uppenbart att det inte fanns några asylskäl för honom, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Mannen landade på Malmö Airport i måndags och togs genast i förvar av polisen. Han kommer att få sitta kvar i förvar tills utvisningen verkställs.

Bland säkerhetstjänster i Europa är den 46-årige mannen känd som en veteranjihadist i terrorgruppen IS och anses vara mycket farlig. Han finns med på Schengens så kallade spärrlista, men eftersom han sade att han ville söka asyl kunde han inte avvisas direkt.

– Asylrätten är ovillkorlig men om det är uppenbart i utredningen att det inte finns några skyddsskäl så hanteras ärendena i en särskild ordning, vilket gör att man kan verkställa besluten väldigt snabbt, säger Fredrik Bengtsson.

I februari detta år, blev hans fru tillfrågad av reportrar om hennes man är ansluten till radikala wahhabitiska rörelser, Kekic svarade då;

-”Hon har ingen aning om vad ”Wahhabis” är, hon betonar att Osman och hon är islamiskt troende som dyrkar regelbundet”. Det ska också ha kommit fram i bosnisk media att kvinnan har svenskt pass.

Vid husrannsakan hittades en massa propagandamaterial med religiöst hat med syfte att omvända Bosnier till Wahhabism.

Jakob Larsson, Webbredaktör

Kommentarer

kommentarer

2 Comments

Kommentera