Slopa bidraget till flyktingar – spara 10 miljarder om året

Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump

Sverigedemokraterna räknar med att kunna spara drygt tio miljarder om året på att slopa bidrag till flyktingar. Nyanlända utan jobb ska endast kunna få ett lägre grundläggande försörjningsstöd, enligt partiets förslag.

Sverigedemokraterna vill att färre än i dag ska tillgång till svensk välfärd – den avgörande skillnaden ska gå mellan den som är och den som inte är svensk medborgare.

– Det orimligt att tänka sig att vi ska kunna upprätthålla den här nivån på välfärden om också alla människor som kommer och har kommit till Sverige ska ha del av den fullt ut. Så därför måste vi göra något för att rädda välfärden, säger partiledaren Jimmie Åkesson (SD) till SVT Nyheter.

Sverigedemokraterna vill också begränsa sjukvården för dem som inte är medborgare. De med uppehållstillstånd ska bara ha rätt till akutvård eller vård som inte kan anstå.

– ”Vi tycker att man ska ha rätt till vård som inte kan anstå. Det vill säga det läkaren anser är vård som inte kan anstå”, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Förutom det vill också dra in bidrag gällande Barnbidrag, Studiebidrag och Bostadsbidrag.

Sverigedemokraterna har bett riksdagens utredningstjäst räkna på vad bidragssystemen kostar för dem som bott i Sverige kortare tid än fem år. Och med de beräkningarna som grund menar partiet att man kan spara drygt tio miljarder om året på välfärdsbegränsningarna – en besparingspotential på 40 mijarder under en mandatperiod.

Jakob Larsson, Webbredaktör

1 Comment

Kommentera

swe_sek