Allt fler ensamkommande börjar missbruka droger – langare tar oftast inte betalt för första dosen


Polis och socialtjänsten slår nu larm om att många av de ungdomar som flytt från Afghanistan till Sverige röker heroin. Ofta leds de in i missbruk av äldre landsmän och för att skapa ett beroende tar langarna ofta inte ens betalt för den första heroindosen.

De ensamkommande berättar oftast att de har börjat med det i sitt hemland, eller när flykten började, och så har de bara fortsatt med sitt missbruk när de kom till Sverige.

Polisen tillsammans med socialtjänsten och Maria ungdomsmottagning i Stockholm har upptäckt att många afghanska ensamkommande barn under 18 år använder heroin. Under veckan har man haft en speciell insats för att gripa dem för att ge vård och varna för farorna.

Under veckan har polisen gripit ett tiotal ungdomar under 18 år som haft heroin på sig. Det är lika många afghanska ungdomar som man grep på hela förra året med heroin, och siffrorna är mycket alarmerande för myndigheterna.

En spanare Norrmalms plattangrupp, som vill vara anonym, menar att langarna nu fokuserar på ungdomarna från Afghanistan.

– De är väldigt lättmottagliga för droger eftersom de ofta mår dåligt. Langarna bjuder på en boll med gratis heroin och sen bjuder han sin kompis. Eftersom de röker det så tror de inte att det är så farligt, säger narkotikaspanaren till SVt Nyheter.

Bjuder man dem för att locka in dem i missbruk?

– Ja så är det absolut.

Bara under 2015 kom drygt drygt 23.000 ensamkommande barn från Afghanistan till Sverige.

 

1 Comment

Kommentera

swe_sek