Ny tidning på arabiska – sponsras av Kristianstadbladet

Foto: Privat
Foto: Privat

På lördag får Kristianstad en ny tidning. Den heter Mosaik och är skriven på arabiska, engelska och svenska. Det är Kristianstadsbladet, som delar ut den nya tidningen i 30 000 exemplar.

Jörgen Svensson är chefredaktör på Kristianstadsbladet och dessutom ansvarig utgivare på Mosaik vilket innebär ett visst risktagande, påpekar han.

– Tidningen består i att vi tar de viktigaste nyheterna och sammanfattar dem plus att vi gör en del förklarande artiklar. I det här numret förklarar vi till exempel varför vi firar valborg, säger Jörgen Svensson till Sveriges Radio.

Det självklara i Sverige är den största friheten för Mohammad Al Balout; Att få skriva vad man vill. Det är han nu som startar projektet Mosaik.

Mosaik kommer han att översätta Kristianstadsbladets artiklar till arabiska, skriva egna reportage på både arabiska och enkel svenska. Han hoppas kunna vara en bro mellan nyanlända och svenskar. Språket är hemligheten, du måste lära dig svenska, poängterar han, men lika viktigt är att du redan innan du behärskar svenskan förstår det nya samhälle du kommit till. Han har själv en grupp på facebook med 23 000 följare, Sverige på arabiska, som handlar just om detta: att förklara det samhälle som ska bli deras framtid. Han vet att behovet är stort.

Kommentera

swe_sek