Ny lag: Veganföräldrar kan dömas till fängelse

Föräldrar som tvingar sina barn att förhålla sig till vegansk kost ska kunna dömas till fängelse. Det här kontroversiella förslaget presenterades i det italienska parlamentet tidigare under dagen.

Förslaget har pådrivits från det center-högra partiet Forza Italia efter att man fått in rapporter över barn till veganföräldrar som tvingats följa samma diet. Bakom initiativet stod Elvira Savino som i sitt underlag påstod att begränsningen till vegansk kost hade en negativ påverkan på barnens hälsa och uppväxt.

Det finns varken siffror eller statistik på hur många veganföräldrar det finns i Italien, men enligt de större sjukhusen har många barn vårdats på grund av strikta dieter, särskilt under de senaste 18 månaderna.

Många av de läkare som träffat barnen i Italien medger att en stor del av föräldrarna inte vetat om vilka ämnen som varit nödvändiga. De ska inte heller känt till påföljderna för barnens hälsa och utveckling.

Enligt det nya lagförslaget ska föräldrar kunna dömas upp till fyra års fängelse eller sex år om barnet dött av dieten.

Kritik mot beslutet

Den amerikanska dietorganisationen American Dietetic Association har redan kommenterat förslaget och säger att föräldrar fortfarande kan förhålla sina barn till en vegansk kost, under förutsättning att barnen får i sig tillräckligt med vitamin B12.

Vad är veganism?

Veganism är en striktare diet och livsstil som exkluderar allting som kommer från djurriket – även material som ull och silke. Veganer konsumerar vanligtvis inte:

  • Kött, inklusive fisk, fetter från djur och gelatin.
  • Mjölkprodukter (glass, ost, smör, yoghurt, get-, ko-, samt fårmjölk).
  • Ägg (Inklusive produkter från tillverkaren Quorn)
  • Godis som innehåller animaliska fetter, färgämnen eller smaker.

Kommentera

swe_sek