Muslimsk nyanställd passkontrollant vägrar ta kvinnliga poliser i handen – ledningen svara med att man måste ”bejaka mångkulturen”

handslag
Ett infekterat bråk har utbrutit hos Gränspolisen i Skåne. En civilanställd passkontrollant vägrar att skaka hand med sina kvinnliga kollegor.

Den muslimske mannen anställdes nyligen. På den nya arbetsplatsen uppstod snart konflikter. Mannen vägrade skaka hand med sina kvinnliga kollegor och hänvisade till sin tro.

– Han tog inte mig i handen när vi skulle hälsa. Jag vill inte uttala mig mer om det, eftersom jag har valt att lämna över ärendet till ledningen, säger en av de kvinnliga poliser som arbetade tillsammans med mannen.

Mannen ska, enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne, ha berättat för de kvinnliga poliserna att han hälsar med handen på hjärtat istället.

Från början sattes extra resurser in från polisledningen i Stockholm, men när kommenderingen tog slut var Skånepolisen tvungen att nyanställda personal. Den muslimske mannen var en av de 72 personer som anställdes som civila passkontrollanter.

– Det här är naturligtvis en känslig fråga för polisen, inte minst med tanke på diskussionen inom Miljöpartiet nyligen. Vi är Sveriges största myndighet och behöver ökad mångfald, säger skyddsombudet Fredrik Brokopp.

I grälet som uppstod anklagade mannen poliserna för diskriminering. Tre poliser valde då att skriva var sitt PM till ledningen om händelsen.

– Det här har naturligtvis väckt reaktioner. Flera personer har kommit till mig för att prata om det, säger Fredrik Brokopp som är skyddsombud på polisen i Helsingborg.

Jakob Larsson, Webbredaktör

Kommentera

swe_sek