Fyra gripna i Danmark för IS-värvning

Foto: xn--blljus-jua.se
Foto: xn--blljus-jua.se


Fyra personer har gripits i Danmark misstänkta för att ha låtit sig värvas till extremistgruppen Islamiska saten (IS) i Syrien för att begå terrorhandlingar.

Gripandet gjordes i Köpenhamnsområdet efter samarbete mellan Köpenhamnspolisen och danska säkerhetspolisen PET. De gripna ska ställas inför häktningsdomare i morgon, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Vapen och ammunition har beslagtagits.

Polisen har hittat vapen och ammunition som sätts i samband med en av de anhållna.

I övrigt är polisen förtegen om detaljer kring gripandet, men danska medier har rapporterat om en avspärrning tidigare i dag av ett lägenhetskomplex i Ishøj, en kommun strax utanför Köpenhamn.

Justitieminister Søren Pind säger att människor som stridit för IS i Syrien eller Irak utgör en säkerhetsrisk för Danmark. Han lovordar polisens arbete och säger att regeringen för en tid sedan tillsatte en grupp som ska säkerställa ett effektivt samarbete i åtgärder mot personer som ansluter sig till terrororganisationer.

– Jag är glad över att myndigheternas ansträngningar nu verkar bära frukt, och jag skulle vilja berömma myndigheterna.

En ung man har tidigare åtalats för att ha anslutit sig till IS och ha samlat in minst 20 000 danska kronor till IS. Rättegång mot honom ska hållas i maj.

Kommentarer

kommentarer

Kommentera