Förklaringen till varför de hungerstrejkade – ingen spis på det nya boendet

Foto: Daniel Nilsson
Foto: Daniel Nilsson

Nu berättar flyktingarna varför det blev stökigt i och utanför Migrationsverket i Söderhamn i torsdags och varför de hungerstrejkat.– Vi har sjuka och personer som behöver specialkost, säger Faris Alfallous.

Den busslast med flyktingar som under torsdagen samlades i receptionen hos Migrationsverket i Söderhamn förklarar varför de inte självmant lämnade lokalerna. Utan först gick ut när polisen anlänt.

– Vi vill bara kunna laga mat. Jag stannade kvar och förklarade för polisen och Migrationsverket att vi har sjuka, gravida och gamla som inte kan ta sig till Linblomman, säger Faris Alfallous till HelaHälsingland.

I protest har dessutom alla utom de gravida och barnen hungerstrejkat sedan i torsdags och fram till lördag lunch.

– Men nu har vi gått och ätit. Det är inget fel på maten, det är bara det att det är flera som behöver specialkost, säger Faris.

– Jag är sjuk, har neurotiska problem och har dåligt hjärta, säger Amna Hamid som inte tar sig någonstans.

De asylsökande kommer huvudsakligen från Syrien och har i åtta månader bott på Lundegård camping stugby på Öland, men nu när turisterna anländer töms den på flyktingar.

– Där hade vi både toalett och kök i egna boenden, säger Faris.

De är alla medvetna om att det är svårt att hitta boenden till alla flyktingar, men önskar ändå att det går att lösa matfrågan.

Kommentera

swe_sek