Flyktingar får sin hemresa betald – även om de själva avbryter sin asylansökan

Flyktingar i Sverige kan enligt svensk lag avbryta sin egna asylsansökan och få sin resa betald till vad Migrationsverket nu kallar för ett ”säkert land”. Man har tidigare rapporterat om att allt fler ensamkommande barn har avbrutit sin asylansökan för att t.ex åka hem till Afghanistan, där reglerna säger att det minst ska finnas en anhörig i landet.

Allt fler flyktingar återvänder hem till de så kallade krigsdrabbade länderna, men innan de åker kan de ansöka om återetableringsstöd, som är minst 30.000 för varje person över 18 år, 15.000 för personer under 18, och 75.000 kr som högst för en familj. Denna summa får de när de har kommit till det nya landet. De som dock kanske skulle komma tillbaka till Sverige måste betala tillbaka.

Över 2.000 irakier har dragit tillbaka sin asylansökan bara i år

Återetableringsstödet och att få sin hemresa betald har alltid setts som det billigare alternativet än att de stannar,men i takt med att flera stannar ett bra tag och sen drar tillbaka sin asylansökan så ökar nu kostnaderna. Än så länge har 4.500 dragit tillbaka sin ansökan, jämförbart med förra årets siffra som då låg på 3.500 över hela året.

De som har dragit in sin asylansökan mest ska vara irakier, upp till över 2.000.

Att veta vad varje resa kostar är varierande, men enligt Torje Torvik, i en intervju med Aftonbladet, så kan ens person beslut att åka hem kosta mellan 40-50 000 kronor, detta inkluderar då flygbiljetter, minst en hotellnatt med mera. När personen sen kan bevisa att man är i sitt land så kan personen få sitt etableringsstöd.

1 Comment

Kommentera

swe_sek