De stämmer Migrationsverket – kräver 250 miljoner kronor

Foto: Peter Olsson/ Sveriges Radio

Ocean Gala som står bakom färjan som skulle användas som ett asylboende har nu officiellt lämnat in sin stämningsansökan mot Migrationsverket. Summan uppgår till 250 miljoner kronor, och i sin stämningsansökan anklagar man Migrationsverket för att ha brutit den överenskommelse man uppnådde om det potentiella asylboendet.

Bråket mellan Migrationsverket och företaget Ocean Gala har nu eskalerat ytterligare. Tvisten och de mediala utspelen som pågått i flera månader blir nu ett ärende för tingsrätten.

Förra veckan lämnade företaget Floating Accomodations in sin stämningsansökan och vill nu dra Migrationsverket till rätta. De hävdar att Migrationsverket inte fullföljt sina åtaganden man kommit överens om.

– Migrationsverkets agerande utgör avtalsbrott från Migrationsverkets sida för vilket Migrationsverket är skadeståndsskyldig mot Floating Accomodations, står det i företagets stämningsansökan.

Kräver 250 miljoner

I Floating Accomodations ansökan begär företaget ett skadestånd på minst 250 miljoner kronor, även om man inte kan fastställa beloppet på den egentliga skadan.

Asylbåten har varit parkerad vid Härnösands hamn sedan juni 2016, men från Migrationsverkets håll ansåg man att fartyget inte uppfyllde de kriterier som krävdes för att användas som ett asylboende.

Floating Accomodations har kritiserat Migrationsverkets beslut och skriver att de stått redo för att ta emot flyktingar vilken dag som helst. I somras skickade företaget tre fakturor till Migrationsverket på 81 miljoner kronor.

swe_sek