Bygget för ny moské i Göteborg har dragit igång

Bild: Mustafa Atik på platsen där byggnaden ska uppföras.
Bild: Mustafa Atik på platsen där byggnaden ska uppföras.

I somras blev det klart att en ny moské kommer att byggas vid Tuvevägen på Hisingen. Nu har bygget dragit igång.

Det är den turkiska församlingen Islamiskt Centrum som har fått lov att bygga moskén. Den planeras vara klar inom två år och kommer att kosta runt 50 miljoner kronor. Mustafa Atik är ordförande islamiskt centrum och är glad över att byggandet äntligen kommit igång.

– Underbart! Det känns spännande. Jag är verkligen glad att det här är uppstartat, säger Mustafa Atik.

Namnet på byggnaden är inte bestämt än, men troligtvis kommer det att heta Mimar Sinan Kulturhus. Anledningen till att det kallas kulturhus är att bönedelen, själva mosken, är en liten del av byggnaden. Man kommer även ha utrymme för fler andra aktiviteter.

– Inne i byggnaden blir det ett kulturcenter, bönedel och samlingslokaler. Vi kommer också att kunna ha idrotts- och festaktiviteter.

Den turkiska moskén fanns tidigare på Backaplan men fick lämna plats för nya lägeneheter. Istället blev man anvisade mark på Tuvevägen. Byggnaden kommer att finansieras med hjälp av en del bidrag och gåvor samt av den turkiska staten. Men än är inte all finansiering klar.

– Det har varit en medveten strategi från vår sida. Vi vill visa att det här markarbetet är uppstartat innan vi börjar knacka dörr, säger Mustafa Atik.

2 Comments

  1. Och när blir det en svensk kyrka i Istanbul, finansierad av turkiska staten? I Göteborh blir det väl också ett par skriktorn som kommer att låta kl 0500 varje morgon och ytterligare 4 ggr per dag? Fy f-n!

Kommentera

swe_sek