Biskopar avrådes att döpa flyktingar i Sverige – i Danmark vill kyrkoministern också avråda biskopar att döpa flyktingar

baptismcarenage
Biskoparna i Svenska kyrkan tänker avråda landets präster från att döpa asylsökande som konverterat. En av orsakerna till rekommendationen i det kommande biskopsbrevet är att det kan innebära livsfara och risk för förföljelse om en person som konverterat till kristendomen sedan skickas tillbaka till hemlandet.

Ett annat skäl är att motivet till dopet kan ifrågasättas, att asylsökande konverterar för att öka sina chanser att få stanna i Sverige.

I Danmark tittar man på något liknande, där Kultur- och kyrkoministern Bertel Haarder uppmanar danska präster att inte döpa asylsökande. Ministern menar att en del av de asylsökande vill döpa sig bara för att bättra på möjligheten att få uppehållstillstånd.

Flera hundra asylsökande har den senaste tiden ansökt om att få döpa sig och bli medlemmar av Danska folkkyrkan, motsvarigheten till Svenska kyrkan. De danska prästerna bör dock vänta med dopen till dess att personernas asylprövning är färdig, menar Bertel Haarder från Venstre-regeringen.

– Det är för deras egen skull och för att befria dem från misstanken om att de gör det bara för att få asyl, står det i ett pressmeddelande från kyrkoministeriet, enligt tidningen Berlingske.

Tidningen har nyligen publicerat uppgifter om att uppemot 300 asylsökande, de flesta från Iran, för tillfället deltar i ”dopsförberedelser”, som innebär att en vuxen person får undervisning och träffar en präst med syftet att bli döpt. Omkring 100 iranier ska ha blivit döpta de senaste tre månaderna.

Jakob Larsson, Webbredaktör

Kommentera

swe_sek