Vinnareffekten: Hur vinsterna påverkar hjärnans kemi

Hjärna

Att satsa en slant på en fotbollsmatch, eller att spela om pengar på ett nätcasino, handlar för de allra flesta om att ge vardagen lite extra spänning och en stunds underhållning. Om man sedan råkar vinna så är det extra kul. Vad många inte tänker på är vad som händer i hjärnan och hur det kan påverka oss.

Varje gång du vinner, och det spelar ingen roll om det är 5 kronor eller om det är 5 000 kronor, så utsöndrar hjärnan en extra dos av en kemisk substans. Denna substans heter Dopamin och är en glädjesubstans som får oss att må riktigt bra och spelar en nyckelroll för känslor som motivation och vällust. Samtidigt är det också en substans som är extremt viktig för vår överlevnad, eftersom en total avsaknad av Dopamin skulle få oss att sluta fortplanta oss, sluta äta och också antagligen också sluta röra på oss.

Belöningssystemet i våra kroppar är betydligt mer komplext än så men den grundläggande delen är utsöndringen av Dopamin. Substansen frigörs ur synapserna, ändarna på hjärnans nervceller, och när dopaminet landar i cellmembranet så uppstår njutning.

Din hjärna vet inte skillnaden

Att Dopamin är en nödvändig substans för att vi som människosläkte ska finnas kvar betyder inte att det inte finns en baksida. Samma belöningssystem som ger dig njutning vid sex, och att du känner glädje över att ha klarat av en svår uppgift, kickar också igång njutning från mer skadliga beteenden. Socker i maten, alkohol, nikotin och andra beroendeframkallande droger ger en tämligen hög frisättning av Dopamin och kan leda till att vi anstränger oss för att få samma känsla av behag med negativa konsekvenser som resultat.

Det är samma sak när du spelar om pengar. Om du spelar för 10 kronor och vinner 5 kronor så har du egentligen förlorat 5 kronor, men din hjärna registrerar det som en vinst och ger dig en liten kick av Dopamin som belöning. Detta är i sig inget problem, då dessa kickar är bra för ens välbefinnande, men kan i längden utvecklas till ett spelberoende eftersom hjärnan kan skapa ett begär efter Dopamin. Ansvarsfulla och seriösa spelsidor, som exempelvis 888 Poker, erbjuder alla spelare en möjlighet att sätta begränsningar vilket i sin tur minimerar riskerna och man kan spela för nöjet och underhållningens skull.

pokerchips

Långt ifrån alla har problem

Enligt statistik från folkhälsomyndigheten så är det endast en bråkdel av den svenska befolkningen som har ett spelmissbruk, eller riskerar att utveckla ett problem. 98% spelar problemfritt i Sverige och kan spela för att få underhållning och om vi ser det globalt så verkar det som att spelberoendeproblem faktiskt minskar (Williams, Volberg & Stevens, 2012). För den som drabbas, och deras anhöriga, kan det dock få många negativa konsekvenser och man bör därför ta det på allvar. Du kan läsa mer om spelberoende och också göra ett självtest hos www.stodlinjen.se.

Långsiktiga effekter på hjärnan

Syftet med den kemiska belöningsprocessen är att vi ska bli beroende av det som håller oss vid liv, både som enskild människa men också som människoras. Det innebär att vi ska finna njutning i att äta, att dricka, sova ha sex och regelbunden motion. Det får oss vilja göra det igen och igen för att känna samma välbehag som tidigare. Problemet är när vårt belöningssystem ger oss njutning av beteenden som är skadliga för oss.

Varje gång vi upprepar ett beteende så skapas det strukturella förändringar i hjärnan. Synapserna bygger helt enkelt om sig så att man ska uppleva maximal njutning. Man kan likna det vid att köra med en leksaksbil i sanden, ju fler gånger du kör i samma spår desto djupare blir spåren och ju lättare är det för bilen att stanna kvar i samma spår.

Förutom det faktum att synapserna bygger om sig mot det som ger mest njutning så skapas det också minnen i hjärnbarken. Dessa minnen kommer för alltid att påminna om njutningen även om man inte har en begäran efter själva dopaminet i sig.

För den som spelar på ett kontrollerat sätt är detta inte ett problem, det är istället en positiv sak som ger extra glädje i tillvaron och får en att må bra. För den bråkdel som har ett problem så innebär det att man måste bryta ett mönster. Den ärrbildning som skapats av beroendet går aldrig att få bort men man kan byta ut den sak som ger själva njutningen. Med hjälp av KBT (kognitiv beteendeterapi) och ett ändrat livsmönster är det vanligaste sättet. Motion och styrketräning kan vara ett bra sätt att skapa nya vägar till att få den kick av dopamin man både vill ha och behöver för att få ett stort välbefinnande.


Fakta: Definition av beroende

Om 4 av följande 9 kriterier uppfylls under en 12-månaders period har man ett beroende enligt DSM V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th. Edition)

  1. Tänker ständigt på spel oavsett situation
  2. Spelar för allt större summor för att få samma känsla
  3. Misslyckats med att begränsa sitt spelande
  4. Abstinens där man mår fysiskt dåligt av att inte spela
  5. Spelar för att slippa tänka på andra problem
  6. Försöker vinna tillbaka förluster utan att kunna sluta
  7. Ljuger om spelandet för nära och kära
  8. Sociala konsekvenser där man förlorat vänner, arbete eller andra viktiga personliga relationer
  9. Förlitar sig på att andra ska ordna fram pengar

swe_sek