Varför fortsätter vi att spela på lotto?

Med tanke på hur liten chansen att vinna på lotto kan verka, känns det kanske nästan kännas onödigt att ens köpa en lott. Men trots dessa små chanser fortsätter människor från hela världen ändå att köpa kuponger till varje enskild dragning. Hur kommer det sig egentligen?

Genom att analysera psykologin bakom detta, beror ditt beslut att fortsätta köpa lotter på vissa invanda mönster och reaktioner som du besitter. I den här artikeln kommer vi att gå in på de viktigaste psykologiska orsakerna till att vi alltid kommer att tro att lottot en dag kan ge oss en stor rikedom.

Tillgängligheten

Vi baserar vår uppfattning av lotteriet på den information vi får om det. Med tanke på hur fenomenet framställs i de lockande lotterireklamerna som vi är omgivna av verkar möjligheterna oändliga och viktigast av allt, det verkar det kunna göra vemsomhelst till vinnare. Även om det är helt sant att varje enskild spelare har chans att kamma hem jackpotten, kommer det bara att finnas ett antal vinnande nummer i slutet av dragningen.

Vi kommer dock instinktivt att koppla ihop lotteriet med personer som sitter på jättecheckar, så som Nicholas Cage när han ändrar hela Bridget Fondas liv i filmen ”Det kan hända dig” och med mäktiga USA Powerballs Tv-reklamer. Detta kan i själva verket ha en positiv inverkan på våra liv, eftersom faktumet att ha något att se fram emot och hoppas på kan göra all skillnad i världen för oss. En dag kanske du helt plötsligt sitter på de vinnande numren för den stora jackpotten, och då kommer saker att förändras på ett helt annat sätt.

Nära ögat- effekten

När man spelar på lotto strävar folk vanligtvis inte efter andrapriset på 1 miljon dollar, och ännu mindre efter tredje, fjärde eller femte priset som vanligtvis är värt mindre än 1 000 dollar. Människor sätter in sina nummer och hoppas på att vinna stort. Det är jackpoten värd miljoner dollar som alla jagar. Även om de allra flesta spelare inte lyckas gissa rätt på alla vinnande nummer för jackpotten, finns det många som iallafall får rätt på några av numren, vilket åtminstone ger dem någon av de lägre vinsterna.

Trots att dessa inte är målet som spelarna ställer in sig på, kommer detta skapa en belöningskänsla och få dem att känna att de var extremt nära att få den enorma jackpoten helt för sig själva. Denna känsla är en extremt kraftfull stimulans eftersom det ständigt skapar en önskan att återskapa känslan, med hopp om ett bättre resultat. Även att vinna den minsta vinsten kommer att behålla lotterispelare som försöker kamma hem jackpotten om och om igen.

Uppfattningen av sannolikhet

Vår genetiska uppfattning av siffror hindrar oss att korrekt förstå innebörden av lotteri odds. När du spelar US Powerball har du en chans på 292 miljoner att kamma hem jackpotten, men kan du egentligen visualisera vad dessa odds innebär? Medan vi kan föreställa oss små siffror i detalj, kan de större vara lite svårare att hantera eftersom vi aldrig tidigare sett sådana gigantiska summor.

Till exempel kan vi alla föreställa oss 10 eller 100 soldater ganska detaljerat eftersom vi tidigare har sett 10 eller 100 personer som står tillsammans. Eftersom vi har ett minne att associera detta med kan vi hantera det effektivt. Men hur är det med en hel armé? Detta är vi inte utrustade för att ta in ordentligt. Vi kan förstå vad oddsen 1 på 10, 100 eller till och med 1000 innebär, men allteftersom oddsen blir större, blir vår uppfattning av dem allt luddigare. Att känna skillnaden mellan oddsen 1 på 300 och 500 och oddsen 1 på 292 000 000 är nästan omöjligt eftersom dessa är mycket större än vad vi kan visualisera och det blir för abstrakt.

Med tanke på dessa aspekter är vårt intresse för lotteri baserat på kalla hårda fakta och det är helt normalt. Att köpa lotterikuponger trots oddsen kan göra dig mycket gott även om du inte vinner en enda krona, eftersom det kommer att ge dig hopp. Detta är vad lotteriet verkligen handlar om, hopp. Så tänk på det nästa gång du köper en lott och din erfarenhet kan bli fantastisk!

swe_sek