Utnyttjar svenska staten och svenska välfärden – vill sen åka tillbaks till Kambodja

Soeung Hai. Foto: Privat
Soeung Hai. Foto: Privat

Soeung Hai, en munk från Kambodja berättar att han har varit i Sverige sen i februari i år, där han har sökt politisk asyl, då han är efterlyst av den kambodjanska regeringen. Dock verkar varken myndigheter i Kambodja eller i Sverige ha koll på att Soeung Hai är i Sverige.

Hai, som beskrivs har varit en vagel för regeringen i Kambodja, blev senast arresterad när han och andra aktivister blockade vägar. Då sattes han i fängelset av den kambodjanska regeringen. Förutom det så har han och andra aktivitster bränt ner den viatnamesiska flaggan i protest mot landet.

När han och 17 andra aktivister släpptes förra året i april, så flydde Soeung till Thailand, där han i november förra året tog kontakt med FN för att för att politisk asyl i Sverige, och i februari 2016 kom han till Östersund.

Över telefon säger han:
-” Än så länge, så har jag varit här i två månader och tio dagar. Jag fick min politiska asylansökan godkänt av FN, på grund av förföljelsen av den kambodjanska regeringen. Jag har också börjat på en teknisk högskola”, tillägger han.

-” Jag blir omhändertagen av den svenska regeringen, fortsätter han. Jag studerar på en svetsarskola, och får allt betalt av den svenska regeringen. Jag menar allt, allt från bostad till mat, allt sköter den svenska staten åt mig.Förutom det, så får jag cirka 300 kr om dagen”, tillägger Soeung Hai.

-” Efter fem år så vill jag få mitt medborgarskap. Under de fem åren, så ska jag studera hårt och spara pengar, och sen åka tillbaks till Kambodja, för att hjälpa mitt folk.”

Kambodjanska regeringen svarar med att de tycker att Soeung Hai är en fegis som flyr när han vet att kan få fängelse, och att folk som söker politisk asyl för det, har ingen ryggrad.

daniel-lilja-signatur

 

 

Kommentarer

kommentarer

4 Comments

 1. Antagligen räknar han med hjälp av svenska staten då han som svensk medborgare har rätt till det om han återvänder? En pensionsräddare tänker precis på detta vis.

 2. Och varför i helvete ska VI betala hans utbildning, mat, boende och ge han 9000 i månaden?????? OK, då ska jag åka till nåt land och bränna deras flagga och blockera nån jävla väg, får jag allt det där om jag kommer hem sen då??????

 3. FÖR HELVETE , JAG BLIR STUM.
  JAG ÄR PENSIONÄR OCH HAR 5000 KRONOR I PENSION
  PLUS BOSTADS TILLÄGG , JAG BLIR 71 ÅR I ÅR OCH JOBBAR
  FORTFARANDE SOM KÖKSMÄSTARE FÖR ATT FÅ EN DRÄGLIG TILLVARO
  VAD HÄNDER SEN NÄR JAG INTE ORKAR, ÄN SÅ LÄNGE SÅ HÄNGER JAG
  MED UNGTUPPARNA I KÖKET ATT JOBBA 12 TIMMARS PASS , JAG FICK TVÅ HJÄRTINFARKTER 2015 MEN JAG MÅSTE ARBETA VIDARE TROTS MIN LÄKARES
  VARNANDE ORD.
  LIVET ÄR TUFFT IBLAND ,NÄR INTE REGERINGEN ÄR ODUGLIG .

Kommentera