Två steg fram och ett steg bak för svensk fotboll

Det är mycket fotboll på tapeten nu. Förutom Allsvenskan, Damallsvenskan och de lägre divisionerna ligger stort fokus på herrarnas U-21 EM och på herrarnas VM-kval.

För Sveriges del är U-21 EM slut för den här gången och svenskarna får istället blicka mot VM. Det svenska landslaget har spelet bra fotboll i de senaste matcherna och siktet mot en topplacering i VM blir bara skarpare och skarpare. Den stora frågan är om de kan fortsätta att leverera i kommande kvalmatcher.

Sverige klättrar på rankingen

Det är inte dags för VM i Ryssland förrän nästa år men redan nu har VM-nerverna börjat kittla i det svenska landslaget och hos fotbollsfansen. Efter storskrällen mot Frankrike, där Sverige vann mot Les Bleus med 2-1, gick Sverige upp som gruppledare och klättrade avsevärt på FIFA:s komplicerade ranking. Efter vänskapsmatchen mot Norge, som numera tränas av Lars Lagerbäck och som slutade oavgjort 1–1, klättrade de ytterligare och i nästa tabellomkastning kan de hamna på en 16:e plats, och för första gången på 17 år gå om Nederländerna. Oddsen för att Sverige vinner VM är skyhöga (126,00) och det är Tyskland (6,50) som är det säkra kortet för den som vill spela på fotboll.

Screen Shot 2017-07-11 at 10.46.56 AM
Foto: William Morice

Det franska landslaget fick sig en rejäl törn efter förlusten mot Sverige på Friends Arena i början av juni. Nu kräver både spelare och franska fotbollskommentatorer förbundskaptenen Didier Deschamps avgång. Många har ifrågasatt varför de bästa spelarna inte fick vara på planen, och varför de inte fick vara på planen samtidigt – och varför var inte strukturen bättre. Talangen finns där men varför den inte används är ett stort mysterium för många. Landslagsikonen Eric Cantona föreslog att Zinedine Zidane, som just nu tränar Real Madrid, borde komma tillbaka till hemlandet. Just nu behöver Frankrike honom.

Finalisterna i EM 2015 utslagna

Förhoppningarna om att det svenska U-21 laget skulle ta sig till EM-final även den här gången slocknade snabbt. Redan i gruppspelet åkte de ut och deras sista match spelades mot Slovakien, som vann med 3-0. Förutom en tung förlust i ryggsäcken har laget även fått säga hej då till förbundskapten Håkan Ericsson.

Varför Ericsson har fått avgå är däremot oklart. Sedan 2011 har han jobbat med laget som blev det första svenska herrlaget att ta ett U-21 EM-guld. Experter och kommentatorer är i chock och det råder stora frågetecken kring varför han har fått gå samt varför han inte har erbjudits en annan position. Ericsson säger att han är besviken men att han ser fram emot vad livet har att erbjuda härnäst.

Foto: Me in ME
Foto: Me in ME

I U-21 EM är det nu dags för semifinalerna. Både Tyskland, Spanien och Italien har tagit sig vidare och det är de länderna som tros slåss om slutsegern. Portugal, laget som Sverige vann över i finalen 2015, åkte också ut i gruppspelet. Det gjorde även Slovakien som trots segern mot svenskarna inte räckte hela vägen.

 

swe_sek