Två muslimska pojkar vägrar ta en kvinnlig lärare i handen – får nu dispens på att slippa det

Foto: Science Photo Library
Foto: Science Photo Library

En högstadieskola i Schweiz har orsakat ramaskri i landet, detta genom att tilllåta två muslimska pojkar på deras krav att inte behöva skaka hand med kvinnliga lärare – något som är vanligt i schweiska skolor.

Pojkarna hade sagt till högstadieskolan i den lilla nordliga staden Therwil, att det var mot deras tro att röra en kvinna som inte är en familjemedlem.  Justitieminister Simonetta Sommaruga sa i ett uttalande att ” Här i Schweiz skakar man hand ( på de man hälsar på) och att det är en del av schweizisk kultur och vardag”. Lärarfacket i staden sa i en kommentar att detta undantag för de muslimska pojkarna diskriminerar kvinnor. Fallet har drivit Therwil , en stad med 10.000 personer i Basel – har nu blivit en nationell debatt om den schweiziska identiteteten. Ett liknande fall har rapporterats på annat håll i landet.

Skolans beslut att bevilja dispens till pojkarna har mötts med massiv kritik. Stadens borgmästare,Reto Wolf,sa i ett uttalande att  samhället var missnöjd med det beslut som fattats av skolan.
-”I vår kultur och i vårt sätt att kommunicera, där en handskakning är normalt, då respekt ingivs från den ena till den andra, är något alla barn måste ta med sig hem”.

Detta beslut gör att alla pojkar i skolan som är muslimer slipper ta en kvinnlig lärare i handen.

2 Comments

Kommentera

swe_sek