Sveriges första statligt finansierade Imamutbildning börjar i höst


Sveriges första statligt finansierade imamutbildning kommer att starta i Stockholm i höst, rapporterar Ekot. ”Jag välkomnar det”, skriver Malmöimamen Salahuddin Barakat i en kommentar till TT.

– Behovet är stort. I dag är det lekmän som leder de flesta församlingarna i landet, så det krävs att det finns människor som är utbildade i Sverige, säger Abdulkader Habib, rektor vid Kista folkhögskola, som ligger bakom utbildningen, till Ekot.

Den nya utbildningen finansieras med folkbildningsanslaget, ett statsbidrag som årligen fördelas till landets folkhögskolor.

”Det är ett steg framåt”, skriver Malmöimamen Salahuddin Barakat till TT.

Enligt honom finns ett stort intresse för högre utbildning inom islam och för att bli imam. Lättillgängligheten är en orsak till varför han anser att det är viktigt att få till en högre islamutbildning i Sverige.

”Det finns fler orsaker. Dels handlar det om att få en islamutbildning som är lokalt förankrad för att kunna adressera de lokala förhållandena och ge studenterna kompetens att göra detsamma. Särskilt viktigt är det för kvinnor som på grund av olika orsaker ofta finner det svårare att studera islam utomlands”, skriver Salahuddin Barakat till TT.

I dag saknas möjligheten till högre konfessionella teologistudier inom islam. Salahuddin Barakat menar att islamologer i Sverige inte är tillräckligt kompetenta i muslimsk teologi och rättslära.

”Det finns få relevanta initiativ, förutom Islamakademien och Kista folkhögskola, vad jag känner till i Skandinavien. Ingen av dem är på universitetsnivå”, skriver Salahuddin Barakat.

 

10 Comments

 1. .
  …. Du är lurad , , ,

  dina skattekronor läggs på en utbildning för imamer som ska

  hjärntvätta muslimer . Muslimer som hatar dig och har som enda

  mål i livet att döda dig . Du betalar för din egen avrättning . Tänk .

  Läs .

  Islam är ingen religion —- det är en mördarideologi . Lita aldrig på

  en muslim . ALDRIG .
  .
  .

 2. Varför inte konvertera er till kristendomen? Ni har tagit Sverige av oss och klagar på att länder har tagit et land ifrån er. Men ni gör ju fan samma sak. Kommit till Sverige, snodde våren välfärd och nu tar ni bit efter bit av vårt land.

  1. Ja, kanske det. Men, eftersom vi skattebetalare ska stå för kostnaderna, måste vi via politiker och tjänstemän ställa krav på VILKEN typ av islam som ska läras ut.

 3. Ingår sharia, salafism, jihadism och upprättta-kalifatet-nu i grundkurs-programmet eller är det tillval/inriktning? Jag antar att burka inte är något problem, varken för lärare eller stundenter här.
  Förlåt om jag lät rasistisk – det var inte meningen. Det är lika sjukt att utbilda kristna präster på svenska skattefinansierade universitet.

  1. Vi
   borde också ha statligt finansierade pastorsutbildningar för katolska
   präster då också rimligen? Det finns kanske redan? Så de kan lära sig
   predika för ungdomar att inte använda preventivmedel. Och be om mirakel
   från allehanda helgon.
   Och vad med alla de andra
   kristna kyrkorna utanför svenska kyrkan? De måste ju få sina pastorer
   också! Jehovas, Mormonerna och Livets Ord och Pingst o s v. Homosexuella
   studenter göre sig icke besvär. Och kvinnorna skall tiga.

 4. Satanister och pastafarianer då? Allvarligt talat – är det inte dags att sopa bort alla fantasifigurer som kallas religion? Det är 2016 och ett sekulärt land.

  Sitt och be till era sagofigurer hemma.

Kommentera

swe_sek