Sverige ger bort 46,7 miljoner kronor i abortpengar till Mocambique

Gynekologmottagning

Regeringen i Mocambique har mottagit 46,7 miljoner svenska kronor i bistånd för ett program som ska säkerställa säkra aborter, rapporterar VOA. I enlighet med riktlinjerna för programmet ska kvinnor i det här landet få mer information om preventivmedel, abort och den praktiska proceduren.

I Mocambique är aborter är fullt lagliga sedan 2004 och enligt överenskommelsen som finns mellan den svenska regeringen och regeringen i Mocambique kan biståndet på 46,7 miljoner kronor gynna tre provinser i landet; Nampula, Zambézia och Maputo.

Enligt den nya abortlagstiftningen kan kvinnor söka sig för att utföra aborter fram tills den tolfte graviditetsveckan, men om patienten blivit våldtagen eller om barnet utför någon slags fara för kvinnan så kan aborttiden skjutas fram till vecka 16.

Beslutet välkomnas

I en rapport från WHO (publicerad 2015) uppskattades mödradödligheten i Mocambique, i samband med osäkra aborter, ligga på 11 procent. Hjälpen från Sverige är alltså uppskattad, särskilt med hänvisning till Donald Trumps beslut att strypa abortbistånd till Afrika.

Kommentarer

kommentarer