Slakterier anklagas för djurplågeri – kokade grisar levande (VIDEO)

Slakteri, Europa

Storbritannien toppar listan över EU:s köttexportörer. Men bakom den växande köttindustrin finns det också en annan sida. I en ny rapport som publicerades under veckan framgår det att många av landets uppfödare och slakterier systematiskt struntat i att följa de lagar och förordningar som involverar förvar av djur och slakt. Rapporten presenterar över 4 000 fall som uppmärksammats och anmälts under de senaste två åren.

Ett slakteri ska ägnat sig åt att koka grisar levande, och ett annat uppges ha fryst ner levande kycklingar. Det framgår också att ett flertal slakterier använt otillåtna verktyg som inte är lämpade för slakt och som orsakat onödigt lidande.

Utdrag från rapporten

  • En blind kossa slaktades trots att man konstaterade att hennes ögon var infekterade. Maskar hade påträffats under ögonlocken.
  • Ett videoklipp från en övervakningskamera visar hur personalen slår djuren efter att de lastats på ett slakteri.
  • Grisar och får uppges blivit upphängda i sina svansar.
  • Djur som anlänt till slakthuset har inte blivit tillräckligt bedövade, i många fall inte alls.
  • 170 kycklingar blev nedfrysta levande.

900 miljoner djur per år

Av samtliga fall som nämns i rapporten har 600 anmälningar varit relaterade till djur som dött innan de anlände till slakterierna. I en anmälan ska 574 kycklingar påträffats döda i en transportbil bland 6 072 andra kycklingar.

I Storbritannien finns 317 lagliga slakthus. Dessa uppskattas slakta omkring 900 miljoner djur per år.

Kommentera

swe_sek