Skola inför muslimskt bönerum – bryter mot skollagen

prayerroom
Skollagen säger att det inte ska förekomma religiösa inslag i undervisningen på svenska skolor. Men Bikupan i Lessebo har infört ett bönerum för de muslimska eleverna, eftersom skolan själv tycker att det är en självklarhet.

– De måste få känna att de ska få utöva sin religion här i Sverige och på skolan, annars kan det lätt bli att de inte kommer till skolan, säger Veronica Wilhelmsen lärare i den internationella klassen på Bikupan i Lessebo.

Enligt Skolverket ska undervisningen i skolan vara icke-konfessionell, vilket innebär att det inte får förekomma religiösa inslag i utbildningen.

Eleverna ska inte behöva utsättas för religiös påverkan i skolan. Men i Lessebo har skolan ett bönerum för muslimska elever som de kan använda under sina raster, något som välkomnas av eleverna.

Det är jätteviktigt, vi kallar det tråden mellan dig och gud, säger Meymon Osman.

De senaste åren har det varit diskussion om vilken koppling skolan ska ha till kyrkan. Flera skolor har slutat ha avslutningarna i kyrkan just för att hålla religionen utanför. Och de muslimska eleverna som P4 Kronoberg vittnar om att de har kompisar som inte går till kyrkan på skolavslutningen.

Skolverket förklarar dock att bönerum på skolor kan vara okej under vissa förutsättningar.

– ”Under förutsättning att det här rummet är något som eleverna tar ett eget initiativ till, det är öppet för alla och att skolan har en möjlighet att erbjuda ett sådant här rum under en rastaktivitet”, säger Frida Ericmats Rutgersson, jurist på skolverket till Sveriges Radio.

Hon är tydlig med att skolan ska vara en neutral plats och att det inte får förekomma religiösa symboler bland annat. Föräldrar ska känna sig bekväma med att skicka sina barn till skolan.

 

3 Comments

 1. Intressanta synpunkter och jag vill gärna delge er vad som verkligen hänt, vilket jag även gjort i torsdags till pressen som fick rätt mycket om bakfoten vid onsdagens intervju och där källorna ändrat sina artiklar efter att fått bakgrunden klarlagd. Bilden i artikeln är inte tagen på Bikupan, som säkert alla förstår

  För drygt två år sen beslutade jag, Bengt-Ove Eriksson och som är rektor på skolan, att ett grupprum på högstadieskolan Bikupan i Lessebo skulle upplåtas under några raster per dag, för de elever som önskar få tillgång till ett rum för bön eller andakt oavsett religionstillhörighet. Det är alltså inget nytt beslut. Eleverna får enbart använda rummet under sina raster och efter det att rektor fått vårdnadshavarnas godkännande, eftersom skolan har tillsynsplikt under skoldagen och inte kan lämna elever ensamma utan vårdnadshavares godkännande. Rummet innehåller inga religiösa symboler eller religiösa texter. Tillgången till detta rum under vissa raster har funnits under de senaste två åren och har möts positivt av elever och deras vårdnadshavare. Verksamhetsbeslut som rör enskild skolenhet är inte ett kommunalt beslut utan görs av rektor för respektive enhet och är därmed mitt beslut och mitt ansvar. Så det är ingen nyhet, rummet är naturligtvis för alla elever oavsett religionstillhörighet. 

  Vill man diskutera mitt beslut, som enligt skolverkets jurister och skolinspektionen är enligt gällande lag, så är man välkommen att kontakta mig antingen på min mail bengt-ove.eriksson@lessebo.se eller tel. 0478-12624. Då förutsätter jag att man presenterar sig med sitt namn och ringer från ett registrerat nummer eller officiell mailadress, som inte är anonym och står för sina åsikter. Läraren i artikeln är min personal och dessutom felciterad och har blivit hårt åtgången, helt oförskyllt för mitt beslut. 

  I fredags den 17/6 hade vi vår årliga skolavslutning. Vi samlades som vanligt i Lessebo kyrka, som är ett rum fyllt av religiösa symboler. Det sker varje år utan några som helst invändningar från vårdnadshavare eller elever som är katoliker, grekiskt-ortodoxa, judar, buddhister, islam eller protestanter. Så påståendet i detta forumet att vi inte har skolavslutning i kyrkan är helt felaktigt, det är ett årligt återkommande inslags som uppskattas av alla elever och vårdnadshavare.

  Med Vänlig Hälsning 
  Bengt-Ove
  Rektor
  Bikupans högstadieskola
  Lessebo

 2. Detta här kan man kalla prägling! inga religiösa inslag men vad i helvete tänker man på när folk går omkring maskerade? Jo just de muslimer och Islam.Sätt upp lite bilder på jesus och lite andra kristna symboler så vi får se vad som händer!

Kommentera

swe_sek