Sex asylsökande bröt sig in i privat gård – besköts av husägaren

fotografering-gaard
Enligt Expressen ska sex asylsökande migranter tagit sig in på en gård för att ”fotografera djur”. Husägaren som inte tyckte om att få ovälkomna gäster gick då, tillsammans med en ytterligare person, ut och sköt två tonårstjejer.

Skotten ska enligt bekräftade uppgifter riktats mot tjejernas ben. Det framgår även att en annan tjej ska fått ett slag i ansiktet när de var på väg att fly från platsen.

I anslutning till händelsen larmade en av de asylsökande larmcentralen, men enligt deras bedömning fanns det ingen anledning att köra ut till platsen.

– De här flickorna ringer 112 och larmar. De hamnar då hos regionledningscentralen i Umeå och pratar med operatör. Där tas beslut att inte skicka patrull till platsen, konstaterar polisområdeschefen Stephen Jerand i en intervju med SVT Nyheter.

Stephen Jerand anser att bedömningen var felaktig.

– Ja, jag kan inte svara på bedömningen. Jag har i dag återkopplat till RLC i ärendet just utifrån den aspekten. Min uppfattning är att det här är ett prio 1-ärende. Då bör man skicka patrull omgående, för då vidtar vi en hel del viktiga förstahands-åtgärder. Jag kan inte svara på varför man inte har gjort det, säger Jerand till SVT Nyheter.

Polisen har meddelat att de kommer studera ärendet noggrannare och se på händelseförloppet i minsta möjliga detalj. De har även påkallat en internutredning för att se vad som hänt.

Daniel Lilja

4 Comments

Kommentera

swe_sek