Ryssland och Finland är överens – inför tillfälliga restriktioner på två arktiska gränsövergångar

Foto: REUTERS/Kirill Kudryavtsev/Pool
Foto: REUTERS/Kirill Kudryavtsev/Pool
Ryssland och Finland kom överens om i tisdags att införa tillfälliga restriktioner på två arktiska gränsövergångar efter ett ökat flöde av asylsökande från Ryssland till Finland tidigare i år.
Avtalet som skrevs på  av presidenterna Vladimir Putin och Sauli Niinistö i Moskva, gäller om de två korsningarna som har visat sig vara populära två att ta sig ifrån, Salla och Raja – Jooseppi. Dessa gränser kommer nu att reserveras endast för finska , ryska och vitryska medborgare och deras familjemedlemmar för en period av 180 dagar .
” Syftet med denna begränsning är att förhindra organiserad illegal invandring. Allt enligt EU åttagande, så syftar vi Finland till att förhindra uppkomsten av nya vägar för olaglig invandring ”,  detta sas i ett uttalande efter avtalet av Finlands presidentstab.
Under 2015 kom cirka 700 olagliga flyktingar genom dessa vägar, men under de första två månaderna detta år så kom cirka 1000 olagliga flyktingar genom dessa passager. Det vill man nu sätta stopp på med dessa nya restriktioner.

Kommentera

swe_sek