Religiös ledare gifte sig med sin 6-åriga ”offergåva” – nu gripen och anklagad för kidnappning

afghan30
En sexårig afghansk flicka har tvingats gifta sig med en 60-årig religiös ledare, flickan var en ”offergåva” från hennes föräldrar. Dock säger föräldrarna att hon blev kidnappad.

Mannen, som har gripits, försvarar sig med att föräldrarna skulle ha gett honom barnet som någon sorts offergåva. Föräldrarna ska däremot ha uppgett att barnet kidnappats i västra Afghanistan, i Heratprovinsen.

Mohammed Karim, som sägs vara runt 60, säger dock att föräldrarna har gett honom den 6-åriga flickan som en ”offergåva”, medans föräldrarna säger att deras barn blev kidnappat vid gränsen till Iran.

-”Flickan pratar inte, men hon säger bara en sak om och om igen: ”Jag är rädd för denna man”, säger chefen för en kvinnorättsorganisation.

Flickan är för tillfället bosatt i ett kvinnohem väntandes på att hennes föräldrar, som är på väg, att komma och hämta henne.

-”Karim har blivit gripen och vi undersöker nu fallet”, säger  en guvernörsman till tidningen Straitstimes.

Afghanska lagar gör det möjligt att gifta sig vid 16 års ålder, men över 15% procent av alla kvinnor över 50 i Afghanistan var bortgifta redan innan deras 15-års dag.

Jakob Larsson, Webbredaktör

Kommentera

swe_sek