Polisen beviljar böneutrop i Växjö

Polismyndigheten har beslutat att en moskéförsamling i Växjö får lov att sända ut böneutrop genom sina högtalare varje fredag. Beslutet gäller i ett helt år, men har bemötts av kritik både lokalt och på andra håll i landet.

Till polismyndighetens försvar hävdar man att det finns särskilda villkor för böneutropet och att ljudet inte får överstiga 45 decibel inomhus i de bostäder och skolor som finns in närheten. Det får inte heller överstiga 110 decibel i förskolornas utemiljöer. Dessutom ska högtalarna vara monterade på ett särskilt sätt, uppger polisen.

Böneutropet kommer att sändas varje fredag och kommer pågå under tre minuter och 45 sekunder. De första utropen kommer ske den 5 augusti och kommer pågå under ett år.

Kommunalrådet kritisk till utropen

Sedan den muslimska stiftelsen ”Växjös Muslimer” ansökte om tillstånd för böneutrop har debatten varit het i Växjö. Kommunalrådet Anna Tenje (M) har begärt stiftelsen att dra tillbaka sin ansökan eftersom böneutropen, enligt henne, skulle leda till ökad polarisering i samhället. Hennes utlåtande har dock kritiserats av människorättsorganisationen Amnesty International. Bland de som varit positiva till det nya initiativet från den muslimska församlingen finns även en biskop, som uttryckligen välkomnat böneutropet i Växjö.

Moskén i Växjö är den tredje i landet som fått tillstånd att spela upp böneutrop i högtalare. Bland de andra som fått samma tillstånd finns moskéerna i Fittja och Karlskrona.

swe_sek