Nya förslaget: Livstids fängelse – även för tonåringar och minderåriga

Fängelse

Med dagens aktuella lagstiftning kan en person dömas till livstids fängelse under förutsättning att hen fyllt 21 år. Nu vill flera politiker ändra på regelverket och sänka åldersgränsen. En initiativtagare som drivit på frågan är den före detta justitieministern Beatrice Ask från Moderaterna.

– Det här handlar om myndiga personer, säger hon, till Sveriges Radio.

– Det är vidare orimligt att göra skillnad på en 19-åring och en 22-åring när det handlar om grova brott. Regelverket är skrivet i en annan tid, fortsätter hon.

Nyheter24 har följt de större riksdagspartierna och skriver i en artikel att även Liberalerna är positiva till ålderssänkningen, och enligt TV4 finns det intressen även inom Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna vill ta ett steg längre och till och med döma minderåriga till livstids fängelse.

– Om en 17-åring begår ett grovt våldsbrott ska man kunna dömas som vuxen. Då ska även ett livstidsstraff finnas med i skalan, säger Kent Ekeroth, sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson till TV4.

Jakob Larsson, Webbredaktör

7 Comments

  1. Nu får de väl ge sig……Minderåriga barn dömas till livstid, det är ju rent vansinne…Borde vara bättre de propagerade mer för att samhället ska se till så INGA barn far illa utan att ALLA ska kunna växa upp under trygga och kärleksfulla förhållanden. Då behöves inga fängelser

Kommentera

swe_sek