Noha Behran kämpar med att få bära Hijab när hon spelar basket – fast FIBA säger att det är en säkerhetsrisk

Foto: Sporcope.com
Foto: Sporcope.com

Hon bär hijab. Så när Huddinge basket kvalar till Basketettan får hon inte spela utan dispens. Noha Berhan har ställts inför ett val mellan sin tro och idrott och de senaste veckorna har hennes historia uppmärksammats både i och utanför Sverige.

– Jag brinner för basket. En regel kan inte stoppa mig, för jag vet att det jag gör är rätt. Jag är precis som vilken annan spelare som helst. Jag kommer hit och gör det jag älskar, så jag ser inget fel i det.

17-åriga Noha Berhan har spelat basket halva sitt liv. Hon har utbildat sig till domare och jobbat som tränare och det var under domarutbildningen för ett år sedan som hon fick syn på regeln i baskethandboken.

– Då så stod det att huvudbonad inte är tillåtet. Så fick jag reda på det, för första gången. Jag blev chockad, det kändes inte på riktigt för jag har alltid trott att basket är för alla. Så jag har aldrig tänkt tanken att en sådan regel har funnits, eller finns.

Internationella basketförbundet, FIBA, ser huvudbonader i basket som en säkerhetsrisk. Just nu pågår dock en två år lång testperiod där hijab är tillåtet på ungdoms- och distriktsnivå i Sverige, men inte på elitnivå.

4 Comments

  1. Hijab betyder liksom det nazistiska hakkorset att man tror på något. Och när man bär Hijab, tror man på Koranens bud även Sura 47 vers 4, att denna djävla tjej vill mörda oss andra, eller hugga huvudet av oss, om kärringen vet vad som står i helvetesboken. Eller så har hon aldrig tvättat håret och bara vill gömma håret, men det tror inte jag på. Antingen för att djävlas med idrotten som sådan eller för att hon egentligen villhugga huvudet av oss som det står i Sura 47 vers 4. eller att han har så skitaktigt hår så hon vill inte visa eländet. Hon kan ju ha en tro utan att veta vad hon tror på också, men då är hon ju förbannat dum i huvudet, korkad och har ett förbannad lågt iQ. Är det någon som kan något mer om detta fenomen? Så kom igen. Detta är skrivet av Thore Hult

Kommentera

swe_sek