”Ni kommer hit och kritiserar Saudiarabien!” – blandade känslor bland muslimer om att bjuda in känd salafist till Malmö

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia


Amiralen i Malmö har förgäves försökt att avboka galan där den salafistiska imamen Salman al-Ouda ska tala under lördagen. Nu kallas extra vaktpersonal in.

Uppståndelsen har varit stor sedan det blev känt att den salafistiska imamen Salman al-Ouda är inbjuden till Malmö för att tala på en insamlingsgala för syriska barn i Malmö på lördagen.

Salman al-Ouda har tidigare varit en inspirationskälla för Usama bin Ladin och tillhört de salafistiska revolutionärerna.

Han förespråkar en fredlig övergång till Sharia-lagstiftning och ska vid flera tillfällen har gjort homofoba och antisemitiska uttalanden.

Men man har inte hittat en utväg från själva kontraktet även fast man har kontaktat jurister.

Under tiden så har andra avslöjanden av Sydsvenskan gjort sig stora. Man har märkt att flera organisationer har bokat den kända salafisten.
En av dem är Alhambra muslimska studenter på Malmö Högskola.
– ”Salafisterna har tagit över föreningen. Många muslimer är oroliga”, säger en student till Sydsvenskan.

Men efter Sydsvenskan publicerade det så tog Alhambra bort pressmeddelandet om att Salman al-Ouda skulle besöka Alhambra.

Många muslimer känner dock obehag att en känd salafist bjuds in.
– ”Det ska inte komma någon saudisk shejk och lära oss svenska muslimer hur vi ska leva”, säger Bejsat Becirov på Islamic Center till Sydsvenskan.  Under intervjun berättar han att inte gör någon hemlighet om hur hjärtligt illa han tycker om de konservativa värderingar som salafisterna står för.

En annan muslim uttrycker sig såhär om att salafisten bjuds in:
– ”Jag bor inte i Saudiarabien eller ens i Bosnien, jag bor i Sverige. Här har jag stora friheter, också att uttrycka min religion. Självklart måste man anpassa sig efter det land man lever i och bli en del av det. Och man måste så klart anpassa tolkningen av Koranen till moderna förhållanden”

När Sydsvenskan ska lämna källarmoskén där Salman al-Ouda hade bjudits in för bön på fredagen kommer en grupp unga män fram och ifrågasätter våra motiv att vara där.

–” Ni bara ljuger i tidningen”, säger en.

De försöker förklara att det finns ett journalistiskt allmänintresse att berätta om att några Malmöbor bjudit in en världsberömd salafist – och att väldigt många andra muslimer i staden tycker väldigt illa om det.

– ”Ni kommer hit och kritiserar Saudiarabien! Om jag hade fått bestämma hade ni aldrig blivit insläppta”, utbrister en av de unga männen.

– Jo, säger en annan. Det är bra att de fick komma in. Då får de se att vi inte har något att dölja.

Jakob Larsson, Webbredaktör

Kommentera

swe_sek