Mp-topp gör Rabiatecknet vid Almedalen – forskare kallar det för ”hitlerhälsning”

Salahaden Raoof, Grön Ungdoms språkrör i Malmö, och gör Muslimska brödraskapets hälsning. Detta var i Almedalen 2015.
Salahaden Raoof, Grön Ungdoms språkrör i Malmö, och gör Muslimska brödraskapets hälsning. Detta var i Almedalen 2015.

Språkröret för Grön ungdoms lokalförening syntes i SVT:s sändning från Almedalen förra året. Bakom programledaren Anne Lundberg höll han upp fyra fingrar i luften, det så kallade Rabiatecknet.

Tecknet började användas 2013 under protesterna i Egypten och är i dag starkt förknippat med den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet, som har som mål att införa sharialagar.

– Det är en symbol för att minnas offren för massakern vid Rabiaplatsen, som var Muslimska brödraskapets anhängare. Den har väldigt tydligt kommit att beteckna att man är anhängare av Muslimska brödraskapet, säger Magnus Norell, forskare med inriktning på bland annat Mellanöstern och terrorism, och tidigare forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet.

Är det ett islamistiskt tecken?

– Ja, det är det. Det är Muslimska brödraskapets symbol och de är ju islamister.

 

Magnus Norell vill inte kommentera språkrörets inställning men säger:

–” Det är omöjligt att inte känna till kopplingen till Muslimska brödraskapet om man gör det här tecknet. Och man gör det knappast om man inte stödjer dem. Det är som att göra en Hitlerhälsning och hävda att det är en gammal indisk hälsning, så tycker jag”, säger han till Aftonbladet.

Att tecknet skulle symbolisera ett allmänt ställningstagande mot diktaturer och tyranner, som andra experter antytt, håller han inte heller med om.

– Absolut inte. Under de åren som gått sedan massakern har det blivit än mer förknippat med Muslimska brödraskapet.

Jakob Larsson, Webbredaktör

Kommentera

swe_sek