Mehmet Kaplan avgår som bostadsminister

Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump

Statsrådet Mehmet Kaplan har idag begärt att bli entledigad från sitt uppdrag som statsråd på Näringsdepartementet med ansvar för bostads, stadsutveckling och it-frågor. Statsministern har beviljat detta. Tillförordnat statsråd för boende- och byggnadsfrågor blir finansmarknadsminister Per Bolund, och för övriga frågor som IT- och stadsmiljöutveckling, departementschefen för Näringsdepartementet, Mikael Damberg.”

Den förra bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) jämförde på ett filmat seminarium Israels agerande mot palestinier med hur judarna förföljdes av nazister på 30-talet. SvD har publicerat filmklippet, som är från 2009, och innehållet kritiseras skarpt av experter på antisemitism.

Förutom det så har han jämfört jihadkrigare som åker från Sverige ner till Syrien för att slåss tillsammans med Al-Qaida, med svenskar som deltog i Vinterkriget i Finland.

Mehmet Kaplan har varit aktiv i flera svenska muslimska organisationer, presstalesman för Sveriges muslimska råd, SMR, ordförande i Sveriges unga muslimer. Kaplan var med och grundade Svenska muslimer för fred och rättvisa.

När de danska Muhammedteckningarna publicerades 2005 fördömdes detta av Kaplan, i egenskap av talesperson för SMR.
-”Det handlar om en maktfråga, där en utsatt grupp provocerats och där man på förhand kunde förstå att de skulle känna sig kränkta. Då kan man inte komma dragande med yttrandefrihet”, sa då Kaplan.

Han har också gett en känga till Säpo;
-”Säkerhetspolisen ägnar sig konsekvent åt att trakassera muslimer och bidrar aktivt till att underblåsa islamofobin”, skrev han 2007 i en debattartikel med en partikollega.

 

Jakob Larsson, Webbredaktör

Kommentera

swe_sek