Män och kvinnor spelar lika men olika

49879_par_ls

Att svenskarna är ett folk som tycker om att spela online har undersökningar visat under de senaste åren. Det finns ett stort intresse för flera olika sorters spel, vilket har banat vägen för både skickliga spelare men också för världskända spelutvecklare. Varje år granskas svenskarnas spelvanor och på senare tid har man sett en stabil utveckling, samt att män och kvinnor i dag spelar ungefär lika mycket, fast helt olika spel.

Utbudet växer

En av anledningarna till att det är så många som spelar online är för att utbudet är anpassat för att passa så många som möjligt. Det finns inte bara två slags kortspel eller en spelnivå. Det finns en uppsjö av spel, vilka i sin tur kan komma i olika utseende och teman. Klassiska bordsspel som roulette, blackjack och baccarat har fått ett uppsving tack vare möjligheten att spela live. Det gör spelet mer interaktivt och man kan i vissa fall även socialisera med de andra spelarna. Spelautomater är ett annat spel som har ökat i popularitet genom internet. Väljer man att spela casino online hos William Hill hittar man spelautomater med teman som varierar från komikerduon Little Britain till historiska Nostradamus och nervkittlande Wall st. Fever. Spelet, oavsett tema, är enkelt att förstå och har ett högt underhållningsvärde, vilket tros vara anledningen till att det är så populärt.

Relativt stadig utveckling

Redan i början av 2010-talet visade studier att ca. 70 % av svenskarna hade spelat online. Den här siffran har sedan gått upp och ned med några procentenheter, och 2016 såg det ut som att trenden höll på att sjunka. Men svenskarna har fortsatt att spela och att spela på mobilen eller på surfplattan har blivit ett populärt alternativ. Under de kommande åren kan det komma att ske en ändring av spelmarknaden. Den svenska regeringen överväger att ta bort sitt spelmonopol och granskar just nu möjligheterna att införa ett licenssystem. Detta koncept finns redan i flera andra länder, som till exempel Danmark och Storbritannien, och innebär att spelmarknaden kommer att bli både säkrare och mer kvalitativ.

Män och kvinnor väljer olika spel

Många trodde länge att män spelade mer än kvinnor, men så är inte fallet. I de senaste undersökningarna över svenskarnas spelvanor har det visat sig att män och kvinnor spelar ungefär lika mycket. Däremot spelar män och kvinnor olika typer av spel.  Till exempel föredrar majoriteten av män att spela poker, medan majoriteten av kvinnor föredrar att spela bingo. Detta är något som har överraskat personerna bakom undersökningarna, då många har en något förlegad bild av bingo. Spelet för ofta tankarna till kala bingohallar med äldre damer som sitter och markerar av numren.  Men på internet har bingo gjort en comeback. Om det beror på att spelet helt enkelt är en klassiker som inte går ur tiden, eller för att det har blivit modernare och mer socialt, finns det inget direkt svar på. Hur som helst är det ett spel med ett högt underhållningsvärde och som troligtvis bara kommer att bli ännu bättre.

Kommentarer

kommentarer