Kvinnozoner kan snart bli en verklighet om du går på Kulturkalaset i Göteborg

kulturkalaset
Efter den senaste tidens sexuella övergrepp på festivaler överväger Kulturkalaset i Göteborg att införa trygga zoner för kvinnor framför scenerna. Att ha fler poliser eller väktare i området under festivalen anser man efter de senaste veckornas händelser inte är tillräckligt.

De senaste veckornas händelser har fått ledningen att fundera över vad man kan göra.

– Det som fick oss att reagera är den utveckling som har varit och då ser vi också ett ansvar från vår sida att visa att vi tar de här frågorna på allvar och vi sätter också en nolltolerans mot alla typer av övergrepp, säger Tasso Stafilidis som är verksamhetsansvarig.

Sexuella ofredanden av unga kvinnor i publikhaven framför scen, har väckt många reaktioner. I samband med Bråvallafestivalen i Norrköping, Putte i parken i Karlstad och Peace & Love i Borlänge har totalt omkring 60 sexuella ofredanden, fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök anmälts. De flesta åtalen har varit mot ensamkommande barn, speciellet vid Putte i Parken, där 5 var ensamkommande barn, minst 3 invandrare och en svensk.

– I nuläget är det vår sista utväg och det är någonting som vi inte gillar, men vi måste göra någonting för det är inte acceptabelt att ens en person utsätts för övergrepp på vår festival, säger Tasso Stafilidis till SVT.

Ann-Sofie Hermansson, (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och kommunalråd med ansvar för evenemang har dubbla känslor inför förslaget att införa kvinnozoner.

– Först och främst tycker jag inte att vi ska separera kvinnor och män på det här sättet för det antyder att det är kvinnorna som ska flytta på sig och männen som ska få vara kvar. Så egentligen tycker jag inte att förslaget är bra, men i en extremsituation kanske det kan behövas, säger hon till SVT.

Kommentarer

kommentarer

Kommentera