Island gör sig redo för nyval

Bara några dagar efter avslöjandet om Panama-dokumenten meddelade den isländske premiärminister Sigmundur Gunlaugsson sin avgång. Partiet var snabba med att hitta en ersättare, men trots det snabba beslutet kvarstod ett utbredd missnöje.

Så sent som igår meddelade man dock om ett nyval till hösten. Enligt den isländska tidningen Kjarninn tros nyvalet ske i oktober eller november.

Nyheten om nyvalet nådde de isländska medborgarna efter tre nätters långa protester utanför den isländska regeringsbyggnaden. En demonstrant som Dagens Nyheter pratat med säger att nyvalet är en bra lösning.

– Vi vill ju att de ska avgå. Men partierna behöver tid på sig för att förbereda sig inför ett nyval, så att låta nuvarande regering avsluta det den håller på med och ha nyval till hösten kan jag köpa, säger demonstranten, till Dagens Nyheter.

Färska opinionsundersökningar pekar på ett stort missnöje över den nuvarande regeringen. De visar också att det nuvarande regeringsstyret skulle få det svårt att sitta kvar efter ett nyval.

 

Kommentera

swe_sek