Islamiska förbundet fick pengar från allmänna arvsfonden för att skapa en anti-IS-film – fick hyra in skådespelare då ungdomar inte visste om de var för eller emot

Foto : altid.se
Foto : altid.se

Islamiska Förbundet i Järva i nordvästra Stockholm har nyligen släppt en film som ska motverka religiös radikalisering av unga i området. I filmen medverkar unga vuxna. Nu visar det sig att nästan alla som medverkar är skådespelare och saknar koppling till Järva. Något som inte som framgår.

I nästan ett år har Islamiska förbundet i Järva fått finansiering av Allmänna Arvsfonden för motverka radikalisering i Järva-området, då ett flertal unga anslutit sig till jihadistiska grupper.

Fick hyra in skådespelare istället för att ha unga järvsöbor i filmen

Islamkunniga unga i området har skrivit manuset tillsammans med Islamiska Förbundet men ingenstans i filmerna framgår det att personerna, med ett undantag, inte är ortsbor från Järva-området. Istället är det skådespelare från  som agerar framför kameran. De flesta är inte ens muslimer, och flera av kvinnorna med slöja har bara klätt sig så för filmen. Enligt Islamiska Förbundet ville nästan ingen av ungdomarna, som låg bakom manuset, ställa upp.

– Ungdomar hade lovat oss att vara med hela vägen men sedan hoppade de av, den ena efter den andra. Jag tror det var rädsla som gjorde att de inte ville ställa upp framför kameran.

Finns det en rädsla att prata om de här frågorna?

– Det tror jag. Det finns väldigt många som inte kan säga om de är för eller emot extremisterna.

Kommentera

swe_sek