Imamen Farrokh Sekaleshfar;”Homosexuella bör dödas av medkänsla”

imamen
Hatpredikanten Farrokh Sekaleshfar har sagt att homosexuella bör straffas med döden. Nu uppmärksammas han i samband med terrorattacken i Orlando. I april förra året gästade predikanten moskén Imam Ali Center i Järfälla.

FBI utreder om Omar Mateen, som misstänks ha skjutit ihjäl minst 49 personer på nattklubben Pulse i Orlando i söndags, inspirerats av radikal islamism.

Några månader innan attacken besökte hatpredikanten Farrokh Sekaleshfar en moské utanför staden. Det är samme predikant som 2013 höll ett tal vid University of Michigan, där han sade att homosexuella bör dödas av medkänsla.

– Döden är straffet. Det finns inget att skämmas för. Döden är straffet. Vi måste ha medkänsla för människor. Det är samma sak med homosexuella. Av medkänsla, låt oss göra oss av med dem nu, sade han enligt The Australian.

Nu uppmärksammar journalisten och författaren Nima Dervish på sin blogg att Farrokh Sekaleshfar besökte Al-hadi ungdomsförening i Järfälla i april förra året, i samarbete med den muslimska församlingen Imam Ali Center.

Och så sent som den 8 juni i år lade ungdomsföreningen upp ett klipp med Farrokh Sekaleshfar på Facebook.

Ordföranden för Al-hadi ungdomsförening uppger för SVT Nyheter att han är nytillträdd och hänvisar alla frågor till föreningens religiösa vägledare, den shiamuslimska församlingen Imam Ali Center.

Församlingens talesperson Akil Zahiri säger att det är Al-hadi som bjudit in predikanten, men att föreningen använder moskéns lokaler och att församlingen därför alltid kontrollerar vilka föreläsare som kommer. Enligt Akil Zahiri kände församlingen inte till Farrokh Sekaleshfars uttalanden om homosexuella när inbjudan gjordes.

– Nej, vi hade ingen aning om hans föreläsning på universitet. Jag fick reda på det efter attacken i Orlando, när en bekant berättade det för mig. Jag hörde att någon tidning i Australien hade skrivit att han hade uttalat sig konstigt om homosexuella under en föreläsning i USA. Sedan gick jag själv in och läste på nätet, säger han till SVT Nyheter.

Uttalandet finns på hans Youtubekanal sedan tre år tillbaka. Hur har ni kunnat missa det?

– På hans Youtubekanal kan det finnas tiotals föreläsningar, vi kan inte lyssna på alla. Vi lyssnar på några föreläsningar för att få en bild av vad han säger. Kommer vi fram till att personen har yttrat sig på ett oacceptabelt sätt bjuder vi inte in honom.

Vad talade han om på kursen i Järfälla?

– Han var inbjuden för att prata om Imam Husayn, den tredje imamen inom shiaislam. Det är en helig person för shiamuslimer. Farrokh Sekaleshfar har säkert inte sagt något konstigt medan han varit hos oss. Han känns som en imam som pratar mycket om moral och historia.

Sade han något om homosexuella på kursen?

– Nej, absolut inte.

Med facit i hand, var det lämpligt att bjuda hit en person som uttalat sig så här om homosexuella?

– Jag tror att man hade gjort en annorlunda bedömning om man känt till detta. Om vi hade lyssnat på föreläsningen i USA skulle vi kanske ha agerat på ett annat sätt. Om han har kränkt andra grupper i samhället är det inte lämpligt. Vi har nolltolerans mot uttalanden som kan kränka andra grupper. Vi ska prata om det här på ett styrelsemöte den 19 juni.

Kommer ni att bjuda in honom igen?

– Officiellt är det ett styrelsebeslut som behöver tas, men min bedömning är att det är osannolikt. Styrelsen kommer att lyssna på föreläsningen noggrant. Kommer de fram till att han har kränkt andra grupper kommer de absolut att ta avstånd från att bjuda in honom i framtiden. Men man ska vara medveten om att man pratar på ett annat sätt på universitetet, man kanske vill förklara alla möjliga teorier för studenterna. I moskén är åhörarna annorlunda, då kanske man inte behöver gå igenom alla teorier.

Akil Zahiri säger att det så vitt han vet är enda gången som Farrokh Sekaleshfar gästat moskén. Han säger att terrorattackerna i Orlando inte har något med islam att göra och att gärningsmannen inte kan ha inspirerats av Farrokh Sekaleshfar.

– Personen som genomförde terrorattackerna sade att han bekände sin trohet till Islamiska staten, men shiamuslimerna är Islamiska statens fiender, så han kan inte ha inspirerats av en shiamuslimsk imam.

Kommentera

swe_sek