Illegala flyktingar söker skadestånd – för att ha blivit stoppade i gränskontroll

Flyktingar på ett tåg

Åtta illegala flyktingar som blivit stoppade av gränspolisen mellan Grekland och Makedonien begär skadestånd. Flyktingarna känner sig kränkta och ska ha kontaktat hjälporganisationen ProAsyl, som uppges ha hjälpt de åtta flyktingarna med sin skadeståndsanmälan.

Incidenten inträffade när en stor våg flyktingar sprang över gränsen utan att visa några ID-handlingar. Gränspolisen ska vid det här tillfället stoppat migranterna och deporterat de  tillbaks till Grekland.

Enligt ProAsyl var männen hemmahörande i Syrien, Irak och Afghanistan. En representant från organisationen berättar att gränspolisen använt våld och att deras agerande var illegalt. Han nämner dock ingenting om flyktingarnas desperata försök att passera nationsgränser via illegala vägar.

Våld från gränspolisen

– Vi kallade det här för ”hoppets marsch” men det blev ett desperat försök. Vi har inte heller glömt vad som har hänt här, säger representanten.

– Det fanns våld från gränspolisens sida, och många människor knuffades tillbaks av gränspolisen. Bland flyktingmassan fanns det också handikappade människor och andra som var i nöd.

Migranterna har fått stöd för sin anmälan av European Center for Constitutional and Human Rights, men Makedonien menar att landets gränspoliser har all rätt i världen att försvara sina gränser och neka inträde till illegala migranter, detta rapporterar BusinessInsider.

Kommentera

swe_sek