Hyresvärdar blir uppmanade att inte hyra ut till flyktingar – stadens ekonomi kan kollapsa

Bild: Rekingen, Schweiz
Bild: Rekingen, Schweiz

I staden Rekingen i norra Schweiz har man publicerat ett meddelande som uppmanar alla husägare att undvika  uthyrning av boende till flyktingar. Motiveringen av detta meddelande är för att stadens ekonomi skulle kollapsa, då de flesta flyktingar är beroende av bidrag, något som den lilla staden inte har råd med.

Meddelandet som skickades till husägare, mer eller mindre bad om att man inte ska ingå i hyresavtal med flyktingar som har ett uppehållstillstånd. Meddelandet kom efter att 7 flyktingar, som hade bott i ett asylboende i närheten av Rekingen, blivit förflyttade till staden. 6 av de har redan hittat ett boende.

Under de första fem i åren i Schweiz så får flyktingar hjälp från kantonen, men efter dessa 5 år så ligger ansvaret på själva kommunen. De sista riktlinjerna som har gjorts för den sociala välfärden för flyktingar, är att de ska minst ha ca 9.5000 kr efter hyran och när andra räkningar är betalda. Detta belopp är precis under minimumpensionen i landet.

-”Ni måste förstå att en liten kommun som våran, på 950 invånare, och som redan har de högsta skatterna i kantonen, är detta en påfrestning på stadens kostnader”, säger Roman Knöpfel, som ansvarar för kommunens budget i staden till Swizzinfo.

Men meddelandet har också fått skarp kritik, som till exempel från The Aargau Asylum Network, som kallar meddelandet för ”tvivelaktigt, förhastad och diskriminerande”.

Jakob Larsson, Webbredaktör

Kommentera

swe_sek