Hur man fixar en lyckad fest

Hemmafest

Det kan vara svårt att veta var man ska börja när man ska planera en fest. Det finns så många olika teman, så många viljor i kompisgrupperna att det kan kännas omöjligt att skapa en kväll som passar alla. Några saker som kan underlätta planerandet finns uppradade här nedan. Gör gärna en kom-ihåg-lista för att vara säker på att inga detaljer blir förbisedda.  

Börja planera i tid

En riktigt bra fest kräver planering lång tid i förväg. Se till att ägna lite extra tid åt inbjudningarna, kanske anpassa dem till festens tema eller ha dem levererade tillsammans med en liten present. Såklart går det fortare med en inbjudan över sociala medier eller per telefon, men det finns något speciellt med inbjudningskort som kommer i brevlådan. Varför inte anstränga sig lite extra för att skapa förväntningar inför festen?

Bjud in rätt gäster

Gästerna är stommen i festen, och en obalanserad gästlista kan förstöra stämningen snabbare än ett brandlarm. Bjud inte in människor ni egentligen inte tycker om, eller som har en tråkig attityd, det är inte värt det. Satsa istället på folk som är roliga och ställer upp och anstränger sig att lära känna nya människor och underhålla gamla vänner.

Om det finns någon på listan som är blyg eller inte känner så många, se till att para ihop dem med de mest pratglada gästerna. Gör gärna en bordsplacering som kan hjälpa till att bryta isen mellan eventuella främlingar, kanske genom att sätta folk med liknande intresse bredvid varandra.

Välj en klädkod som passar alla

För att undvika att gästerna ska behöva gissa sig till vilka kläder som bäst matchar festen kan man alltid inkludera en klädkod i inbjudan. Det kan vara något så enkelt som att förbjuda jeans eller att ange en traditionell klädkod som business casual eller cocktail, men det kan också skapa en samhörighet bland gästerna som hjälper till att skapa en bra stämning.

Ett enkelt krav på att alla gäster ska ha hatt på sig, eller att alla måste bära minst ett plagg i en viss färg passar alla plånböcker och stilar, och dessutom känns det som ett bättre event när man måste tänka till lite extra när man planerar sin outfit.

Ha en aktivitet att samlas kring

Det finns ingenting som säger att man inte kan ha en fest med bara ett dansgolv och en bra spellista, men för att imponera lite extra kan det vara bra att anordna aktiviteter under kvällen. Det kan vara en enkel lösning som att fixa fram en karaoke-maskin eller ett bord med beer pong, alternativt kan man göra en frågesport på festens tema eller organisera en danstävling.

Att göra en frågesport kan ytterligare hjälpa till att blanda alla gästerna, så att man inte fastnar i tråkiga grupperingar. Se till att alla umgås med någon de inte känner sen innan, gärna genom att dela upp lagen i förväg.

Välj rätt tema

Många av de bästa festerna använder sig av ett tema. Det finns massvis att välja från, allt från 80-talsfest, cocktailparty eller filmfest. Man kan skapa teman utifrån säsong och helgdagar eller fokusera temat runt en viss färg.

Om man vill ha ett mer omfattande tema som kan appliceras på såväl klädkod som dryck kan man välja till exempel ett viking themed party, som kombinerar både historia och populärkultur. Vikingslots har till och med skrivit en guide om hur man bäst lyckas med sin vikingafest.

Spara inte på dekorationerna 

Var inte blyg med att dekorera festlokalen, det höjer bara värdet på festen. Ljusslingor, ballonger och hemmagjorda skyltar på väggarna kan skapa fin stämning på festen och gör att kvällen känns både välplanerad och unik.

Om festen har ett tema anpassar man självklart dekorationerna utifrån det, inklusive musik och spellistor. Att ge bort en liten goodie bag när festen är på väg mot sitt slut är en fin gest som kan glädja både värden och gästerna. Målet är att skapa ett helhetsintryck som bjuder in till en kväll i världsklass som kommer att kommas ihåg en lång tid framåt. 

Tänk på detaljerna 

Om man planerar att skapa en fest som kommer leva kvar i gästernas minne är det viktigt att tänka på de små sakerna. Det är detaljerna som man oftast kommer ihåg, så tänk på att lägga några extra minuter på att se till att det finns något utöver det vanliga på festen.

Bind gärna ihop det med temat, genom att till exempel tillhandahålla accessoarer eller ha ett litet kit med prylar tillgängligt på toaletten eller i köket. Fyll en låda med extra strumpbyxor, plåster, öppnare, nagellack eller tändare för att se till att gästerna inte fattas något under kvällen.

Kommentarer

kommentarer