Hade regler för hur hon skulle klä sig – dömd för grov kvinnofridskränkning

Ibrahim Abu Jamal

En Kalmarbo i 21-års åldern blev dömd i Kalmar tingsrätt för grov kvinnofridskränkning, utpressning, olaga hot och bedrägeri mot sin svenska flickvän. I deras 3-åriga förhållande hade den utländska mannen successivt börjat införa regler för flickvännen, som till slut blev slag och hot under 2,5 års tid.

Den svenska flickvännen berättade under rättegången att den mannen, som ursprungligen kommer fråm Palestina, var helt normal i början av deras förhållande, men sakta och säkert började införa regler. Kvinnan fick inte ha kontakt individer i sin tidigare umgängeskrets och fick bara umgås med specifika vänner under utsatta tidpunkter. Dessa umgängen skedde under mannens närvaro och stränga kontroller. Vid ett tillfälle lyckades kvinnan rymma hemifrån, detta är också något mannen bekräftat under rättegången.

I tingsrättens dom och i förundersökningsprotokollet visar sig mannens temperament och bastiala kontroll över kvinnan och även hur hans bröder kontrollerade kvinnan.

Den 9 juni 2018 blir det svenska offret rånad på sin mobiltelefon efter en biljakt som avslutas strax innan Ölandsbron. Där blir hon prejad av vägen av mannen, som sedan under hot och våld tog hennes mobil.

Poliser vittnade under rättegången och berättade att man stoppat paret under en bilfärd i fjol. Offret hade då blivit misshandlad av mannen, bland annat med en vodkaflaska. Bevis påträffades i form av synliga blåmärken och blodvite.

Man kan lätt ramla ner för en trappa” 

Under rättegången vittnade kvinnan och hennes vänner om att kvinnan var gravid. Den palestinska mannen var inte redo för att skaffa barn, men flickvännen ville behålla det. Vittnen berättade då för tingsrätten att mannen blev extremt upprörd och ska ha sagt att om hon inte tar bort så fixar han bort det. ”Man kan lätt ramla ner för en trappa”, var ett av hoten som mannen uttalat sig till kvinnan. Under graviditeten ska mannen också suttit över kvinnan och tagit strypgrepp på henne. Till slut gjorde kvinnan abort för att nöja mannen, något som hon ångrar och blev deprimerad över.

Hade regler för hur hon skulle klä sig 

Kvinnan, hennes familj och bekanta vittnade om att hon började klä sig annorlunda än tidigare. I förundersökningen vittnar flera personer om olika händelser där den palestinska mannen beordrat flickvännen att klä sig mer täckande. Hon förbjöds att ha på sig bikini, fick inte visa ben eller ha urringning. Gick hon emot dessa beordringar blev hon straffad. Straffen kunde bestå av allt från strypgrepp, slag, eller att få saker kastade på sig.

Försökte göra slut flera gånger

Flickvännen berättade också för tingsrätten att hon hade försökt att göra slut flera gånger, något som mannen förnekade. Varje gång hon försökte göra slut så slog mannen henne eller hotade med att lägga ut nakenbilder på henne, bland annat på sociala medier för att förstöra hennes rykte. I slutskedet av förhållandet hotade mannen återigen om nakenbilderna och sa att han skulle ha 50 000 kronor av den förra flickvännen. Om betalningen inte fullföljdes så skulle han sprida bilderna, precis som vid tidigare hot. Mannen ska också ha hotat flickvännens familjemedlemmar och sagt att ska jaga både dem och sin före detta flickvän. I ett verbalt hot uppgav han att han skulle ”se till att de lever i fucking skräck”.

Tingsrätten dömde mannen till 1 år och 4 månaders fängelse. Straffet sänktes eftersom vissa brott skett när han var under 20 år.

Här kan du läsa domen i sin helhet.

swe_sek