Gamla stan-mannen utvisad till Danmark i specialchatrat plan – kostnad: 80700 kronor

gamlastan
Mannen dömdes för den uppmärksammade attacken på en småbarnsmamma i Gamla stans tunnelbana.

Nu har 21-åringen avtjänat sitt straff.

Han utvisades i ett specialchartrat privatflyg – med destination Köpenhamn. Kostnad: 80700 kronor.

Övervakningsfilmen visades på Brottscentralen vilket ledde till att en 21-årig man, vid tidpunkten boende på Migrationsverkets förvar i Märsta, kunde gripas. Han dömdes mot sitt nekande till två månaders fängelse för misshandel och ofredande.

Den 10 mars hade mannen avtjänat sitt straff. Han hämtades från häktet i Huddinge av Kriminalvårdens personal. Eftersom det redan fanns ett utvisningsbeslut fördes han till Bromma flygplats och flögs med ett specialchartrat plan till Köpenhamn där dansk polis tog hand om honom. Mannen hade tidigare sökt asyl i Danmark och skulle enligt Dublinförordningen återvända dit.

Kostnaden för det specialchartrade planet landade på 80 700 kronor, exklusive personalkostnader och andra utgifter runt omkring. Med på resan fanns tre bevakningspersonal från Kriminalvårdens transportenhet. Enligt Kriminalvårdens anteckningar var mannen våldsam när han hämtades från häktescellen, men i bilen på väg till flygplatsen var han lugn och resten av resan förflöt utan problem.

Att chartra ett plan för att genomföra en utvisning en så kort sträcka som i det här fallet är ovanligt. Av de 300 resor som Kriminalvården verkställde med chartrade plan 2014 och 2015 gick inte ett enda till Köpenhamn, däremot gick ett till Helsingfors och två till Oslo, berättar Aftonbladet.

Jakob Larsson, Webbredaktör

Kommentera

swe_sek