Flyktingar vill köpa adresser – för att komma in i det svenska samhället

Många nyanlända flyktingar står skrivna på falska adresser för att enklare komma in i det svenska samhället. Detta visar en kartläggning av 26 olika adresser som SVT:s Uppdrag granskning utfört.

För att en nyanländ ska bli berättigad till Arbetsförmedlingens etableringspaket krävs det att man har en bostad, och det är där det största problemet ligger. Till följd av den svenska bostadsbristen väljer nu många nyanlända att köpa eller hyra folkbokföringsadresser illegalt.

När Uppdrag granskning ringer en av personerna som står skriven på adresserna påstår hen att hen inte känner till de andra namnen som är folkbokförda på adressen.

– Det är jättebra att du ringer till mig, för jag tänkte komma in till Skatteverket och fråga vad problemet är, säger personen som är skriven på adressen.

– Varje dag har jag fått många brev och jag vet ingenting om något av namnen.

Erik Ullenhag, som varit från Liberalernas ledare i riksdagen sedan oktober 2014, kommenterar problematiken och menar att tillvägagångssättet är oacceptabelt.

– Varje gång det sker och jag tror att det har skett, så är det fullständigt oacceptabelt, säger han till Uppdrag granskning.

I Karlskoga fanns två lägenheter med totalt 23 registrerade. 15 av dessa är nyanlända. I Arboga kom reporterteamet i kontakt med ytterligare en bostad där 14 personer fanns registrerade i en trea. Och i Lindesberg fanns 13 registrerade på en etta på 22 kvadrat.

June, en nyanländ kvinna berättar om den dolda marknaden och att hon erbjudits betala 2 500 kronor för att hyra en folkbokföringsadress.

– Jag ville lämna förläggningen och en vän till mig tipsade mig om någon som jag kunde skriva mig hos för 2 500 kronor, säger hon, till SR P4 Jönköping.

Liknande granskningar likt denna har kartlagts med hjälp av leads- och adressleverantörer samt kreditupplysningsföretag.

 

Kommentarer

kommentarer

Kommentera