Flyktingar tvingas betala 8717 kronor och lämna över sina mobiler

Den österrikiska regeringen har godkänt ett nytt lagförslag som kommer strypa antalet asylsökande som söker sig till Österrike. Enligt det nya lagförslaget kommer de som söker asyl tvingas lämna över sina mobiltelefoner och betala en avgift på 840 euro för att söka asyl.

Vill kartlägga flyktvägar

Den nya asylavgiften motsvarar 8 717 svenska kronor och ska täcka administrativa kostnader. Samtidigt beslagtas också elektronik och mobiltelefoner vid de österrikiska gränserna. Detta ska hjälpa myndigheterna att kartlägga vilka vägar flyktingarna använt för att ta sig till Österrike, bland annat genom GPS-spårning och en kartläggning över de nät som används under resans gång. Om den som söker asyl redan passerat andra säkra länder (inom EU) kommer en deportation verkställas i enlighet med Dublinförordningen.

Den nya lagen kommer också förlänga väntetiden på medborgarskap från sex till tio år.

Annons:

Tuffare krav ska förstärka integrationen

När det konservativa partiet tillträdde utlovades en rad olika reformer. Bland annat skulle landets invandringslagar omstruktureras för att säkerställa att de som söker sig till Österrike uppfyller vissa krav. I anslutning till valkampanjen meddelade också landets nya förbundskansler, Sebastian Kurz, att gränserna skulle förseglas och att det skulle bli tuffare för flyktingar att ta sig in i Österrike, särskilt de som saknade giltiga ID-handlingar.

swe_sek