Fittjavåldtäkten: Här kan du ladda ner den fullständiga domen

Svensk lagbok

Den brutala gruppvåldtäkten i Fittja har varit en av årets mest uppmärksammade våldtäkter i svenska medier. Offret, en 30-årig kvinna, anmälde att hon våldtagits i en trappuppgång den 14 augusti förra året. Tre män stod då åtalade för grov våldtäkt, och två andra för medhjälp till våldtäkten. Samtliga män blev friade i december 2017.

Här kan du ladda ner den fullständiga domen

Bakgrundsfakta

I december 2017 friades samtliga män. Bevisen som åklagaren lade fram ansågs inte vara tillräckligt starka för att någon skulle kunna dömas. Enligt polismyndigheten hittade man sperma från tre misstänkta gärningsmän som i ett senare skede matchade tre av männen som stod åtalade för våldtäkten.

Slutdomen möttes av kritik, vilket också fått många att ifrågasätta polisens arbete, bland annat om hur förundersökningen gått till. Männen greps i mitten av juni i år, 10 månader efter våldtäkten. Orsaken sägs vara resursbrist inom polisen. När polisen granskade fallet undersöktes dessutom ett helt annat trapphus. En korrigering påkallades ett år senare efter den första.

Enligt kvinnans egen utsago följde hon med en okänd kille för att köpa narkotika den 14 augusti. Den okända killen ledde henne till ett trapphus där det fanns ett 20-tal män.

”De diskuterade, vem som skulle få sätta på mig först och jag fick panik”, sade kvinnan som uppskattade att ett tiotal män hade förgripit sig på henne, under flera timmar, skriver Metro.

swe_sek