Danmark: Religion inget skäl för att tacka nej till jobb inom fläsköttsindustrin eller alkoholindustrin

Inger_Stojberg_Ytube
Danmarks 98 borgmästare har i ett brev undertecknat av två ministrar fått klara order: Den person som blir försörjd med bidrag men som tackar nej till ett jobb av religiösa skäl ska straffas ekonomiskt.

I ett brev till samtliga borgmästare i landet, gör invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg tillsammans med arbetsmarknadsminister Jørn Neergaard Larsen fullständigt klart vad som gäller: att av religiösa skäl tacka nej till ett jobb som exempelvis innebär hantering av alkohol eller fläskkött accepteras inte, uppger DR Nyheder. Och den som ändå gör det, kan räkna med konsekvenser. Det finns regler för hur människor ska stå till arbetsmarknadens förfogande liksom regler för sanktioner och att kommunerna upprätthåller dessa ”helt efter boken” är ”helt avgörande för sysselsättnings- och integrationsinsatsen i Danmark”, heter det bland annat i det brev som skickades ut i går, tisdag.

− Reglerna innehåller en rad plikter för medborgarna och det ska givetvis få konsekvenser om dessa inte hålls, skriver ministrarna, som uppmanar borgmästarna till att ha särskilt fokus på de fall där det kan råda tvivel om huruvida medborgaren verkligen står till förfogande.
Om en person tackar nej till ett jobb utan rimligt skäl − vilket religion alltså inte är − kan det innebära tre dagars avdrag på socialbidraget.

Jakob Larsson, Webbredaktör

Kommentarer

kommentarer

3 Comments

  1. Nja… Alltför rigida regler är inte rätt väg. Man ska väl kunna ta något annat jobb, som inte strider mot ens etiska värderingar – sopa gator eller diska på restaurang till exempel, finns ju massor av nyttiga arbeten.
    Jag skulle inte vilja bli tvingad att jobba i tobaks- eller alkoholindustrin, dock inte av religiösa skäl för jag är ateist/humanist. Jag är också lite tveksam till köttindustrin, som det oftast är numera: djur plågas i onödan, pumpas fulla med antibiotika och tillväxthormoner, har ingen möjlighet att leva naturligt utomhus, får lida redan under vidriga förhållanden under långa transporter etc. En snabb och smärtfri slakt är däremot inget problem.
    Har sedan länge erfarenhet av att arbetsförmedlingen inte klarar sitt uppdrag: att förmedla lämpliga arbeten! Jag slutade därför att gå dit, fast jag då blev av med a-kassa. Har istället frilansat med allt möjligt och hankat mig fram. Har tidvis varit även på andra sidan, som ”chef” och sökt folk till vissa jobb. AF anvisade många men de allra flesta (99%) var helt olämpliga till uppgifterna, och vissa uppförde sig dessutom illa! Ändå krävde somliga skyhöga löner, tjänstebil och andra förmåner – mer än chefer.

Kommentera