Bulgarisk stad förbjuder burka – är trött på att kallas ”Burkans stad”

Foto: Express
Foto: Express

Den bulgariska staden Pazardzhik förbjöd i onsdags att kunna bära burka offentligt. Staden som har 70.000 invånare har kallats för ”burkans stad”, då många muslimska romska kvinnor bär det i staden. Bulgarien som har över 7,2 miljoner invånare har en muslimsk population på cirka 12%.

Politiker över det hela politiska spektrumet röstade för förbudet av användandet. De senaste åren har man sett drastisk förändring över att kvinnor bär burka, där man beskyller den muslimska populationen i staden för att föra en ultrakonservativ islam.

Borgmästaren i staden säger;
-” Jag är trött på att höra att Pazardzhik är ”Burkans stad”. Vi vill nog kunna säga det högt och klart att vi inte är det, utan är en stad med människor som vill associeras med annat än Burkan”.

Många bulgarier har på senaste tiden blivit oroade över den muslimska populationen, och är rädd för att den ortodoxa kristna kulturen kommer försvinna.

Den 13 februari i år blev muslimska män i staden åtalade för att ha hjäpt folk att åka till Syrien och kriga för IS, som gjorde att politikerna nu vill försöka få bort radikaliseringen i staden.

Nationalister i landet har bett om ett förbud om att bära burka i hela landet, då de anser det vara en säkerhetsrisk, och att klädseln inte är bruklig för bulgariska muslimer.

/Reuters

daniel-lilja-signatur

 

Kommentera

swe_sek