Bitcoin: Framtidens missförstådda valuta

Diskussionerna om kryptovalutan bitcoin har varit många sedan den först började att användas 2009. Samtidigt som vissa har kallat den för en försöksprototyp, hävdar andra att det är framtidens valuta som kommer att bana vägen för en ny handel.

Begreppet e-valuta kan till en början vara svårt att förstå, och detta tros vara en av anledningarna till varför det ännu inte används av fler e-handelsbutiker, speloperatörer, online tjänster eller andra verksamheter. Däremot verkar det som att det håller på att ändras.

För första gången någonsin har den svenska Kronofogden använt bitcoins vid en utmätning. I Stockholm kan man nu köpa kaffe med valutan och online har man börjat undersöka hur man med hjälp av bitcoins kan spela poker på ett säkrare och anonymare sätt.

Tar bort mellanhänderna för pokerspelare

Som en digital valuta är det främst på nätet man kan använda den för att köpa produkter eller tjänster. För pokerspelaren kan valutan bli en framtida lösning för att slippa ge ut sina personuppgifter, samt bidra till att göra själva pokersajten säkrare. Valutan är också internationell, vilket innebär att möjligheten att spela på pokersajter, oavsett var man befinner sig, öppnas upp. Överföringen går även direkt från den enskilda spelaren till operatören och behöver inte passera genom finansiella mellanhänder, vilka kan ha särskilda regler för just spel på nätet.

Men precis som med allt nytt är det fortfarande flera pokersajter som tvekar med att acceptera valutan. För att bättre förstå hur bitcoins fungerar har 888poker granskat för- och nackdelarna med betalsättet, och de kom fram till att det måste ske några förändringar innan den kan användas på ett helt säkert sätt. Valutan må göra det enklare och säkrare för spelaren, men den innebär fortfarande extra pappersarbete och längre bearbetningstider.

Värdet stiger 

Ytterligare ett tecken på att man har börjat inse den digitala valutans värde är att Kronofogden vid en utmätning tog kontroll över en gäldenärs bitcoin-samling och auktionerade ut den. Intresset för auktionen var enormt och slutpriset var långt över vad bitcoin:en faktiskt var värda med dagens marknadsvärde. Detta är ett tecken på att många tror på valutan och att man, precis som de som köper upp guld, gör en investering för framtiden. Vid årsskiftet låg värdet på en bitcoin på ca. 1000 dollar och i dagsläget ligger värdet på ca. 5600 dollar.

Tekniska framsteg

Tidigare var en nackdel med bitcoin att det var svårt att betala med. Men de tekniska framstegen inom mobilindustrin har bidragit till att det har kommit ut fler och bättre e-plånböcker. Detta har i sin tur lett till att man i t.ex. Stockholm kan hitta några av världens första restauranger som tar betalat med bitcoin. För att betala för sig, behöver man bara skanna en QR-kod och överföringen sker direkt.

Aktiemäklare har kallat bitcoin för nutidens mest missförstådda innovation och det är för många som inte har satt sig in i konceptet som har uttalat sig om det. De hoppas nu att myndigheter och andra instanser kan börja ta valutan på allvar och se vilka möjligheter den öppnar upp, både för den enskilda individen och för världen.

swe_sek