Åt bacon på tåget – anmäls för hets mot folkgrupp

En 53-årig man från Stockholmsområdet döms för att ha ofredat tre beslöjade kvinnor på ett lokaltåg på sträckan mellan Väsby och Märsta. Enligt lokala medier ska mannen provocerat kvinnorna genom att konsumera bacon framför dem och därefter följt efter kvinnorna när de försökt byta plats. Kvinnorna valde att anmäla mannen för hets mot folkgrupp och ofredande, skriver Märsta.nu.

Enligt lokala medier ska mannen konsumerat sitt bacon på ett demonstrativt sätt, vilket kvinnorna upplevt som provocerande. Händelsen polisanmäldes, och i samma anmälan uppgav kvinnorna att mannen sagt att han ”hatar muslimer och negrer”. I samband med utredningen granskades en övervakningsfilm från tåget, men det fanns inte tillräckligt med bevis på att mannen kommit med ett sådant utlåtande.

Döms till böter

Det blir inget fängelsestraff för 53-åringen. Istället döms han till att betala skadestånd till varje kvinna på 5 000 kronor. Utöver skadeståndet ska han även betala 9 000 kronor i dagsböter. Mannen förnekar gärningarna och berättar att han bara ville visa upp sitt bacon. Han hävdar således att han aldrig förföljt kvinnorna. I ett utlåtande säger han att han rest sig upp för att be om ursäkt.

swe_sek