Åtta irakiska flyktingar döms för brutal gruppvåldtäkt

Under gårdagen dömdes åtta irakiska flyktingar till fängelse för våldtäkt på en tysk turist i Österrike. Den österrikiska domstolen dömde männen till fängelsestraff mellan nio respektive 13 års fängelse.

Enligt uppgifter från domstolen ska nio irakiska medborgare mellan 22 och 48 år gripits på tre olika platser i Österrike förra sommaren. Samtliga ska ha gjort sig skyldiga till att ha utnyttjat och förnedrat en försvarslös person. Offret ska ha våldtagits och utsatts för grova kränkningar under sin semestervistelse.

En av de misstänkta gärningsmännen släpptes på fri fot men de resterande kunde fällas.

Det som har chockat medierna i Österrike är det faktum att alla männen är släkt med varandra och kommer från samma familj. Familjen ska ha kommit till Österrike mellan maj och december 2015 för att söka asyl i hopp om att få stanna i Europa. I samband med våldtäktstillfället hade fem av männen flyktingstatus medan de andra väntade på beslut från landets motsvarighet till migrationsverket.

Våldtogs i timmar

Den brutala våldtäkten inträffade på nyårsafton mellan 2015 och 2016. Offret, som ursprungligen kommer från norra Tyskland, ska då befunnit sig i Wien för att fira nyår med sin väninna. I samband med firandet fanns det mycket folk på gatorna vilket i sin tur ledde till att de två kompisarna gled ifrån varandra i den stora folkmassan. Fyra delvis berusade irakier ska då kommit fram till flickan och tvingat henne till att följa med till en närliggande lägenhet. I samma lägenhet ska de resterande männen suttit och väntat på den tyska flickan.

Våldtäkten varade i några timmar och enligt flickans försvarare söker hon både medicinsk såväl som psykisk behandling. ”Det finns inget som kan göra mig glad i livet längre” ska hon ha sagt under i domstolen.

En av de dömda männen har erkänt sin skyldighet till våldtäkten medan de andra fortsatt förneka fram till dess att åklagaren lyckats presentera både DNA-bevis såväl som videodokumentation.

För den brutala våldtäkten fick offret en utbetald skadeersättning på 25 000 euro, motsvarande 238 480 kronor.

swe_sek